Foto měsíce - červen 2014

Parodia penicillata, foto © Štefan Danko

Pro červnové noviny jsme vybrali pár obrázků rodu Parodia, z objektivu pana Štefana Danka. Je to rod, který mám ve velké úctě, ve svých kaktusových začátcích jsem s těmito rostlinami hodně koketoval. Mají jeden nehezký zvyk. Když se svými těly při růstu začnou dotýkat, nezodpovědně začnou růst do sloupků a během let se naklánějí a nehezky povalují. Potřebují prostě místo kolem sebe, aby mohly růst hezky kompaktně. Ale kdo si takový přepych ve skleníku může dovolit?

Parodia nivosa, foto © Štefan Danko

Byly to tehdy rostliny ve sbírkách docela rozšířené a oblíbené, díky příteli Jelínkovi z Liberce, který je neúnavně propagoval, i díky nabídkám semen od Rittera, se kterým se tenkrát hodně přátelil.

Parodia mutabilis, foto © Štefan Danko

A nyní jsem si vzpomněl na úsměvnou příhodu z časů, kdy jsme připravovali text ročenky „Výsevy kaktusů a jiných sukulentů“. Tehdy nám z Okresního výboru KSČ osvícení cenzoři zakázali v brožurce používat oslovení pan. Že prý se v textu sluší oslovení buď soudruh Jelínek a nebo pošťák Jelínek. Pan Jelínek byl sice pošťák, ale myslím že jen soudruh moc ne (asi jako my ostatní), dost možná taky, že by se cítil být uražen (tehdy jsme taky psali vzpomínku na pana Kozelského, nebylo by dost kuriozní označit jej jako soudruh Kozelský a nebo továrník Kozelský?).

Parodia schwebsiana, foto © Štefan Danko

Tato jedna z ikon českého kaktusářství už dlouho nežije – mohli bychom se o panu Jelínkovi někdy trochu rozepsat – má někdo ze čtenářů nějakou vzpomínku na tohoto úctyhodného kaktusáře? Já si rád vzpomínám na jeho úsměvy, když nás ve své sbírce vítal s dětmi z kroužku mladých kaktusářů, který jsem tehdy vedl. Každý z kroužku si tehdy odnášel jednu krásnou Parodia mutabilis s poupaty. Tyhle mikrosemenné parodie dnes na trhu často nenajdeme. -PP-

Echinocereus pectinatus SB 941, foto © Jarda Kutiš

Dobrý den, posílám pár fotek z mojí sbírky s přáním, zda by mohly být zařazeny do fota měsíce.
Tak krásně mi ještě nikdy nevykvetly.

S pozdravem Jarda Kutiš
jardakutis.kaktusy(zav)seznam.cz

Echinocereus reichenbachii, foto © Jarda Kutiš

Echinocereusy na předokením parapetu v desátém patře,
celoročně venku, jak při dešti, tak i při sněhu
a mrazech až do -15°C,
foto © Jarda Kutiš

Echinocereus viridiflorus, Santa Anna, foto © Jarda Kutiš

Echinocereus pectinatus v. scopulorum, foto © Jarda Kutiš

 
 

© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630

(C)

zpět