Foto měsíce - červen 2012

Mammillaria sp., ostrov Carmen, Baja California

Posílám dnes obrázky dvou semenáčků, které mám z výsevu semen, získaných při našich společných cestách. I proto k nim mám výjimečně vřelý vztah.

První je zajímavá mamilárka z krásného ostrova Carmen u Baja California. Ostrov, kde roste bájný Ferocactus carmenensis, což je vlastně malá forma vzácného F. diguetii. Semena této mamilárky jsem vysel hned ten rok, a dnes už takto kouzelně kvetou. Je to určitě něco z okruhu M. dioica. Má-li někdo jiný názor, budu rád za upozornění.

Thelocactus rinconensis „apricot“

Další krasavec je z jiné společné cesty, ze státu Coahuila, od Grutas Garcia. Tam, v malém uzavřeném údolí s úzkým vstupem mezi vysokými kopci roste Thelocactus rinconensis ssp. freudenbergeri. A těsně před vstupem roste tento T. rinconensis, celá populace tehdy kvetla různými odstíny od žluté, až po meruňkově oranžovou, proto tahle forma dostala pracovní jméno „apricot“.

Řeknu Vám popravdě, když si člověk vypěstuje rostliny ze semen, které si sám nasbíral v přírodě, je to nádhera pro duši. A když zakvetou, a člověk si při pohledu na ně vybaví i ten kousek přírody, kde tenkrát seděl a fotil a civěl – to je pocit k nepopsání.

Pavel Randa, Jižní Čechy

Gymnocalycium morroense MT07-078

Zdravím Vás. Posílám nějaké obrázky, krásně to kvetlo tak jsem něco nafotil. První dvě fota jsou blízce příbuzné Gymnocalycium morroense a G. berchtii ze sběrů od Martina Tvrdíka. 

Gymnocalycium berchtii MT07-150

Rostlinky k malému tělu zdobí takhle krásné velké květy. 

Gymnocalycium andreae v. longispinum

Třetí je G. andreae které jsem si dovezl ze zájezdu od pana Králíka z Lipníku n. Bečvou. 

Astrophytum senile var. aureum PP

A poslední fotka je Astrophytum senile var. aureum PP, která mám dvě z chrudimského prodejního skleníku a už třetím rokem takhle nádherně kvetou. 

Poslední obrázek představuje pilnou čtenářku, naší malou Amálku.

S pozdravem Vojta Hamáček

Kaktusová skalka (1)

Dovolil jsem si zaslat pár fotek z mé kaktusové skalky.

Kaktusář Roman Hradský z Pardubic

Kaktusová skalka (2)
Kaktusová skalka (3)

Sulcorebutia lepida

Dobrý den, do rubriky „Foto měsíce“ posílám fotky Sulcorebutia lepida. Je krásná a každoročně vykvétá hromadou květů :)

Zdraví Petr Vlček

Ferocactus schwarzii (1)

Zdravím z Francie všechny milovníky tak krásných rostlin, jakými kaktusy jistě jsou. Pěstuji je od svých 12 let. Mám rád všechny české sběratele celým svým novým srdcem (po operaci), a letos na podzim se v Chrudimi určitě uvidíme, pokud si to Bůh a mé zdraví budou přát…

Váš francouzský přítel Alain 

Ferocactus schwarzii (2)
Ferocactus schwarzii (3)
 
 
 

© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630

(C)

zpět