Foto měsíce - duben 2014

Mammillopsis (Mammillaria) senilis ve sbírce Jindry Drápely, foto © Rudolf Moulis

Pan Rudolf Moulis (Brno) fotil ve sbírce Jindry Drápely nádhernou rostlinu Mammillopsis (Mammillaria) senilis. Vybrali jsme s obtížemi jeden obrázek ze tří kvetoucích rostlin, všechny tři jsou totiž exelentní. Na otázku – jak to Jindro děláš, že ty kytky tolik kvetou, odpovídá:

Kytky jsou ve stáří asi 20-25 let. Dříve jsem je zimoval na půdě pod sklem, při teplotách často pod nulou, až cca -12°C. Byly tam spolu s dalšími echinocereusy a podobně. Ale protože jsem již „starý a slabý“, tak je asi 3 roky ponechávám ve skleníku blízko skla. Teploty udržuji kolem 7-8°C, samozřejmě s výjimkou, kdy začne svítit sluníčko. Jak vidíš, kvetou stejně dobře, i když nemají v zimě mráz. Rozhodující je asi mnohaletá zkušenost, kdy je od začátku srpna absolutně držím v suchu, s první zálivkou čekám až do rozkvětu. Pokud se zalijí dříve, poupata zaschnou.“ Jindra Drápela, Brno

Strombocactus disciformis, foto © Rudolf Moulis

Pan Rudolf Moulis nám poslal i jednu fotku z vlastní sbírky, jsou to Strombocactus disciformis. Píše:

„Kvetoucí strombokaktusy mají také svoje kouzlo. Některé jsou importíky z r.1996 od Vizzaron, a moje semenáčky z roku 1980. Pěkný den, Rudolf Moulis.“

Jak je vidět, Ruda Moulis má nejen krásné rostliny, ale i pevnou ruku fotografa, trpělivost s tvorbou pozadí a asi i dobrý foťák. Bylo by fajn, kdyby do rubričky Foto měsíce přispíval pravidelně.
Redakce

Gymnocalycium bruchii, foto © Jan Žižka

Vážení přátelé kaktusů,
tak máme za dveřmi Velikonoce. Přestože je dnes Šeredná středa vykvetl kaktus a jak jinak, nemůže to být nic jiného než kaktus velikonoční, že :-) (protože jsou Velikonoce). Není to však Schlumbergeria, což by nebylo nic neobvyklého. Ale jedná se o Gymnocalycium bruchii, viz přiložené fotografie. A na to je podle mého celkem brzo.

Gymnocalycium bruchii, foto © Jan Žižka

Rád bych se dověděl, co si o brzkém kvetení myslí odborníci. Já osobně, prostě nevím, a to mi do květu žene ještě jedno Gymnocalycium bruchii na balkóně. Pouze mohu říci, jak píše L. Kunte v Encyklopedii: „Gymnocalycium bruchii… je jednoduché a poradí si s ním i úplný začátečník.“ Jenže odborník žasne a lajk se diví :-).

Těším se na Vaše brzké připomínky a komentáře.
Jan Žižka
JANzPARDUBIC(zav)seznam(tecka)cz
 

 
 

© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630

(C)

zpět