Foto měsíce - leden 2015

Veltheimia capensis, 18. 1. 2015 (foto © Zdeněk Podešva) 

Zdravím čtenáře Internetových novin Cact.cz a do rubriky foto měsíce ledna přispívám obrázky jedné jihoafrické cibuloviny, která právě začíná rozkvétat ve skleníku. Veltheimia capensis, jak již napovídá druhové jméno, pochází z Kapské oblasti v Jihoafrické republice, zasahuje i do Namibie. V přírodě roste na písčitých půdách i kamenitých stráních, proto jí ve sbírkách dopřejeme spíše propustnější substrát. Na pěstování je celkem nenáročná, jedinou nevýhodou může být, že její hlavní vegetační období spadá do zimních měsíců.  

Brambořík Cyclamen coum, 18. 1. 2015 (foto © Zdeněk Podešva) 

Na zahradě ve stejnou dobu kvete brambořík Cyclamen coum, který pochází z oblastí v okolí Černého moře a zasahuje až do východního Středozemí. V roce 2008 jsem ho náhodou objevil v Radotínském údolí v Praze (viz odkaz na webu Botany.cz), s největší pravděpodobností ho zde někdo vysadil. Pěkný článek pojednávající o tomto bramboříku najdete také na webu Sekce pěstitelů sukulentů.

Mimochodem, na webu Botany.cz začala vycházet série článků popisujících sukulentní a pachykaulní rostliny Madagaskaru, např. Adansonia rubrostipa, Adansonia za, Aloe imalotensis, Aloe isaloensis, Alluaudia procera, Delonix decaryi, Didierea madagascariensis, Jatropha mahafalensis, Kalanchoe synsepala, a Pachypodium rosulatum.

Zdeněk Podešva
podesva@post.cz
 

 
 

© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630

(C)

zpět