Foto měsíce - březen 2015

Orchidej Coelogyne cristata  v kaktusovém skleníku (foto © Jiří Zeman) 

Zdravím, a po čase posílám několik snímků z mého skleníku. Protože se občas ve vašich novinách objeví i orchideje, posílám foto z letošního února, na kterém je téměř dvacetiletý trs orchideje Coelogyne cristata. Po celou tuto dobu ho pěstuji společně s kaktusy a každoročně se mi odměňuje desítkami trvanlivých květů. Podle mých zkušeností - ideální a téměř nezničitelná rostlina pro zpestření kaktusových skleníků.

Coelogyne cristata (foto © Jiří Zeman) 

Na dalším snímku jsou mladé rostliny ariokarpusů z loňského podzimu, bohužel trigonusy se s kvetením trochu opozdily, takže výsledný efekt není dokonalý.

Kolekce ariokarpusů (foto © Jiří Zeman)

K ariokarpusům, u kterých se můžeme dočkat květů poměrně brzy (v mém případě po šesti letech), patří Ariocarpus trigonus var. minor.

Ariocarpus trigonus var. minor (foto © Jiří Zeman) 

Na posledním snímku je dvacetiletá pravokořenná rostlina Ariocarpus agavoides. Před asi pěti lety vytvořila deset odnoží které teď také pravidelně vykvétají, takže rostlinu není pod záplavou květů téměř vidět.

Jiří Zeman, Bučovice, zeman.jir(zavináč)seznam.cz

Ariocarpus agavoides (foto © Jiří Zeman) 

Ancistrocactus scheerii (foto © Štefan Danko) 

Opět dva obrázky z objektivu přítele Štefana Danka. Tentokrát jsou to dva zástupci rodu Ancistrocactus. Dříve byl druh uncinatus veden i pod rodem Glandulicactus, což lze vídat dodnes. Naopak přeřazení rodu Ancistrocactus pod sběrný rod Sclerocactus se neujalo, a prakticky se nepoužívá.

Ancistrocactus uncinatus var. wrightii (foto © Štefan Danko) 

Druhy tohoto rodu jsou dost oblíbené, pro své atraktivní otrnění, často je lze vidět i roubované. Některé druhy jsou na pěstitelské chyby poměrně citlivé, lze je počítat mezi tzv. mexické rarity.

Štefan Danko & Pavel Pavlíček

 Echinopsis hybrid (foto © Alain GEFFROY-LEMOINE) 

S tímto obrázkem vám chci popřát pěkný měsíc březen.
Z Francie zdraví Alain GEFFROY-LEMOINE

 
 

© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630

(C)

zpět