Tisíc fotek - Namibia 2003
 (část 13.)

Warmbad

Město Warmbad je městem duchů, lázně již skončily svou činnost a lidé odsud valem odcházejí. Nic tu nefunguje, vše je rozbité a kdysi existující turistické centrum, ke kterému vedou směrovky je roztřískané, ale mezi ruinami stojí muzeum. Hned co se nám podařilo vzbudit poměrně hezkou uvaděčku se dostáváme dovnitř. Uvnitř pár fotek k historii místa a ukázka několika přírodnin.

Zmije Bitis caudalis (?)

Za Warmbadem děláme opět pár zastávek. Na jedné z nich nacházíme hezkou zmiji s růžky, kterou jsme určili jako Bitis caudalis, ale toto je nutné ještě ověřit. Vystrašila mne až jsem vyjekl, protože se těsně přede mnou postavila do obranné pózy a s výhružným zasyčením na mně vyplázla jazyk. Za to jsem ji rozčílil, protože kvůli focení jsem jí bránil vstupu do úkrytu pod balvanem.

Fotíme tu také zajímavou rostlinu. Je to suchá drobná bylinka, která ale kaktusáře přímo provokuje svým zjevem jakéhosi echinocereusu.

Anacampseros alstonii

Nakonec se nám podařilo najít lokalitu s Anacampseros alstonii. To považujeme za úspěch, protože tady rostou opravdu zřídka. Jsou to opravdové skvosty a byl by hřích jednu jedinou vykopat. Vzpomínáme, jak se do Čech svého času péčí českých cestovatelů dostalo několik desítek, možná stovek těchto rostlin. Část jich po cestě shnila, část se jich dostala do péče Inspekce životního prostředí. Je otázka, kam se rostliny dostaly z jejich rukou a jak dnes vypadají. Je to ovšem opět CITES 1, přísně chráněné.

Anacampseros alstonii

Jsou to zajímavé rostliny, které nad terénem vyčnívají sotva pár milimetrů, ale pod zemí se skrývá 95% téhle krásy.

Lapidaria margarethae

Rostou tu také Lapidaria (Dinteranthus, Argyroderma...) margarethae - namibijský endemit. V zimním období to ovšem není nic moc – stará tělíčka jsou suchá a svraštělá, ale pod slupkou čekají na první vodu a sluníčko dobře vyvinuté zárodky nových stonků.

Aloe

Shodujeme se na tom, že je to krásná lokalita a nahlas děkujeme Jardovi Ullmannovi, který nám tuhle zastávku poradil. Zastavit se nechá na bezpočtu míst, ale najít něco zvláštního, co neroste všude – to chce přece jen dobrou radu od dobrého přítele. A tak mimo A. alstonii a Lapidaria v této hnědočervené zemi poseté skalkami z bílého křemene nacházíme ještě Anacampseros sp. asi lanigera a rosety hezky vybarvených Aloe.

Euphorbia sp.

Další „jasná lokalita” je asi 10 kilometrů od Ai-Ais. Terén po oněch 10 km od odbočky je pro litopsy jak stvořený, ale vysněný Lithops karasmontana var. aiaisensis se nám ani po dvou hodinách na kolenou najít nedaří. Naše cesta pomalu končí, přesunujeme se na jih do Windhoeku. Pořizujeme poslední obrázky z přírody, krásné trsy euforbií.

Euphorbia sp.

Konec třinácté části



část 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12



Pavel Pavlíček
e-mail:
pavlicek@chrudim.cz