Tisíc fotek - Namibia 2003
 (část 6.)

Jedem ještě na Cape Cross, kde je největší kolonie lachtanů. To co se nám objevilo před očima, na místě bere dech.

Tisíce lachtanů dovádí ve vlnách jinak velmi chladného moře (nyní má cca 15 st. C), tisíce se jich vyvaluje na břehu. Zdejší kolonie má od 80 do 100 tisíc zvířat!

Zvířata jsou dosti popudlivá, samci na sebe cení zuby, řvou a celá oblast je prodchnuta neuvěřitelným zápachem.

Kdyby počítačová technika uměla smrady přenášet, asi byste zápach ponožek kolegy od vedlejšího počítače zařadili někam mezi Dior 6 a 7.

Odjíždíme do Swakopmund, kde se ubytováváme hned na pobřeží v bungalovu, který stojí na jednoho 70 ND. Nechceme stavět stany, jelikož by byly za noc nasáklé solí. Libor má narozeniny, zve nás na večeři a upozorňuje, že není žádný boháč. To nás pochopitelně nezastaví abychom si neporučili aperitiv - namibský likér amarula, vyráběný ze zdejšího ovocného druhu Sclerocaria, já si dávám kus masa z vola, Pavel Benda kalaharský stejk, Petr – vegetarián, pro kterého by znamenal masový hrob hrob, si dává kupu bylinek. Libor, když viděl, že neušetří ani neuvěřitelnou náhodou, si poroučí stehno ze pštrosa. Při odchodu ho pak musíme ze židle nadzvedávat. Škoda, že v záchvatu žravosti jsem na foťák ani nevzdechl, tyhle hody skutečně by stály za zaznamenání.

Cestou fotím zajímavé nebojácné ptáčky podobné bělořitům.

Asi největší Welwitschia mirabilis v Namíbii

Kousek před Swakopmundem, v poušti roste asi největší Welwitschia mirabilis. Je to opravdu gigant, asi metr vysoká a dobré dva metry má rozlezlé listy. Tvrdí se o ní, že je stará přibližně 1500 let, ale vzhledem k tomu, že je cedule stará přibližně 20 roků, je nutné tuto dobu připočíst – takže má asi 1520 let.

Dojíždíme do města – typicky německá architektura, přepychové bungalovy, absolutní pořádek, čistota – no prostě Afrika.

Konec 6. části


část 1 | 2 | 3 | 4 | 5


Pavel Pavlíček
e-mail:
pavlicek@chrudim.cz