Tisíc fotek - Namibia 2003
 (část 3.)

Desátý den našeho tripu směřujeme opět na jih. Tady jsme na jiné polokouli, než leží Česko, takže čím vic na jih, tím je chladněji. Přespáváme v městečku Opuwo, v kempu, který patří jakémusi Francouzovi. Rozbíjíme karimatky na měkoučkém, hustém trávníku a platíme za to 35 namibských dolarů, což je asi 140 kaček. Je tu ale perfektní sociálka, možnost k dobití baterek, slabší povahy využívají zastávku k pohodlnému oholení. Prodávají tu také chladivé pivečko..., ani ne moc drahé, zato docela dobré – no, ne nadarmo se Namibii říká také malé Německo.

Příslušnice kmene Hererů

Ráno u benzinky potkáváme příslušníky dříve velmi bojovného kmene Hererů. Na rozdíl od Himbů, kteří se odívají do jemně vydělaných kůží, Hererové nosí oděvy připomínající starý holandský styl. Poté, co byl zlomen jejich odboj proti německým kolonizátorům, většina z nich přijala křesťanskou víru, která je ovšem dodnes obohacena o prvky ze starých magických obřadů. Tvrdí se, že neznají soukromé vlastnictví, majetek – tedy zejména zvířata, patří matce kmene – ten tvoří vlastně rodina. Hererové dodnes se svými stády kočují.

Sterculia quinqueloba   Comiphora sp.

Sterculia quinqueloba

 

Comiphora sp.

Nad ránem odjíždíme směr Sesfontein, po cestě potkáme skupinu pachykaulních stromů, které podle chytrých knížek určujeme jako Sterculia quinqueloba, pak dlouho nic, ale jak vystoupáme do kopců, čeká nás skutečné šou sukulentních rostlin.

směr Sesfontein

Comiphora sp.

Nejkrásnější scenérie se otevírají v pasu, který přejíždíme a kde se začíná objevovat řada druhů rodu Comiphora, kterých je jen v Namibii okolo 30 druhů. Ty nás upoutávají živými barvami loupavé borky na kmenech, i bizarně pokroucených větvích.

Sesamothamnus guerichi

Roste tu také překrásný pachykaulní Sesamothamnus guerichi.

Cyphostema juttae   Comiphora sp.

Cyphostema juttae

 

Comiphora sp.

Cyphostema juttae

A přímo dech nám vyráží podvečerním světlem nasvícená Cyphostema, asi C. juttae. Ubytování v Palmenweg lodge stojí 60 ND, i pivo je tu dražší – chtějí celých 15 DN…

Cyphostema juttae

Konec třetí části


Pavel Pavlíček
e-mail:
pavlicek@chrudim.cz