Tisíc fotek - Namibia 2003
 (část 4.)

Libor Kunte s impozantními trsy Euphorbia damarana

Jedenáctý den - fotíme impozantní trsy Euphorbia damarana, která je přes dva metry vysoká, má šedě ojíjěné, tužkovité stonky, květe žlutě (samec) a rostliny jsou výlučně dvojdomé. Tady jsem mezi stonky lovil bobulky se semínky jakési popínavky, asi jsem si trochu potřísnil prsty od latexu euforbie. Pak stačilo trochu si pomnout oko, abych si přivodil stav rovnající se navezení kolečka písku pod víčko.

Sesamothamnus guerichi

Vidíme taktéž olistěné Sesamothamnus guerichi, je to uklidňující pohled poté, co většina dřevin je bezútěšně holá – no zima je zima! I když tak, jak je tady, bych si kolikrát připomněl i naše chladnější léto.

Moringa spec.

Cestou se začínají objevovat zajímavé Moringa, impozantní ztlustlé kmeny dávají na vědomí, že jsme v exotické cizině.

Skalní rytiny a obrazy křováků

Zastavujeme poblíž skalních rytin a obrazů křováků, které jsou velkou turistickou atrakcí. Pověřuji přátele, aby na můj foťák něco z té krásy vyfotili, zůstávám totiž u vstupu, kde je stříška z větví. Kupuji si dvě pixly ledového piva (mají tu německé pivovary, takže pivo je skvělé chuti). Každou pixlu přikládám na jedno oko a trochu ulevuju bolesti pod víčky. Rytiny jsou totiž asi kilometr od vstupní brány...

Skalní rytiny a obrazy křováků

Dnes už v těchto místech křováci nežijí, před třemi stoletími je odtud vyhnali Damarové, kteří nás dnes křováckou galerií pod širým nebem provázejí. Paradoxy jsou v životě na denním pořádku. Kresby jsou mimořádně zachovalé a některé i perfektně zdařilé.

Welwitschia mirabilis

Odtud jedeme na Petrified Forest, kde jsou zkamenělé stromy. Cestou však vidíme již první Welwitschia mirabilis. Jsou to skutečné přežívající relikty, mají jen jeden pár listů, které jsou za příznivých okolností schopné růst a plazit se i několik metrů do stran po terénu.

Welwitschia mirabilis

Ty příznivé okolnosti jsou například v Palmengarten ve Frankfurtu, zajímavé je, že zdejší rostliny pocházejí ze semenáčků, které sem před lety daroval Rudolf Šubík z pražské BZ.

Rostliny to jsou zajímavé a mají velkou podzemní „nohu“, kterou nám ukazuje zdejší průvodce a hlídač parku. Pod ní pak roste údajně několikametrová „mrkev“, schopná nasávat vlhko z hlubších vrstev.

Aloe spec.

Pod večerem ještě fotíme porost léčivých aloí. Oči jsou už v pořádku a je to dobře, jinak bych si do nich vymačkal šťávu nejméně ze dvou lupenů, a jen Manitů ví, jakých komplikací bych se ještě dožil. Nicméně byla to ze začátku taková bolest, že jen strach ze spokojených pohledů kamarádů mne donutil hlasitě nenaříkat, když už slzy zastavit nešlo.

Květenství aloe

A to je večer – 30. června, čas, kdy u nás doma je u značné části populace velká pohoda, vždyť začínají prázdniny. No – snad až na pár reparantů...

Konec 4. části


část 1 | 2 | 3


Pavel Pavlíček
e-mail:
pavlicek@chrudim.cz