Tisíc fotek - Namibia 2003
 (část 11.)

Rosh Pinach je místo, kde ještě před nedávnem stála pumpa s prodejničkou a pár domečků. Pak se tu otevřel důl, takže se tu rozvinula rozsáhlá výstavba, takže na určené místo, kde měly růst Pachypodium namaquanum jsme se nedostali.

Pachypodium namaquanum

Pokoušeli jsme se masiv kopců objet, to se nám daří a už vidíme ve výšce na svahu sloupky, které by mohly...

Pachypodium namaquanum

Ano, je to ono, překrásný skvost africké přírody, P. namaquanum. Je zapsán v červené knize ohrožených rostlin. Dole v Rosh Pinach je pěstují v kbelících u domků a semena se stávají pochoutkou pro místní papoušky.

Pachypodium namaquanum

Bohužel, rostliny nekvetou, jen na vršcích se objevují poupátka, která nám říkají – chlapci, jste tu moc brzo!

Pachypodium namaquanum

Slézáme ze sypkých srázů poněkud jinudy, než jsme vylezli, a ouha. Vstupujeme dole do úzkého údolí, které slouží jako záchod obyvatelům přilehlého slumu. V příjemném teploučku je tu nepředstavitelný smrad, který nutí můj ranní banán a pár keksů, aby předčasně spatřily světlo světa. Místy jen obtížně pokládám nohu. Kousek od sebe vidím přičaplou černošku v široké červené sukni. Má přítomnost ji nevzrušuje.

Rozvoj těžby zinku tu doprovázel nekontrolovatelný příliv lidí hledajících obživu. Státu se tentokrát jejich příkladná péče vymkla z ruky. Vyrostl tady slum v nepředstavitelných podmínkách, bez kanalizace, bez ničeho. Docela ostře to kontrastuje s jinými oblastmi, např. v okolí Windhoeku, kde stát přidělí místo na odkanalizovaném pozemku, daruje několik kusů plechu na stavbu boudy a z místa pravidelně odváží odpad. Návod na péči o naše neplatiče nájemného?

Cotyledon paniculata

Po cestě zpátky ještě potkáváme další nádhernou “sukulentní bonsaj”. Pravděpodobně se jedná o Cotyledon paniculata.

Trichocaulon

Popojíždíme na další lokalitu na druhou stranu Rosh Pinach, za nově postavenými domky. V rovině zkoušíme nejrůznější cesty a nakonec zastavujeme nedaleko kopců, kde se rýsuje sem tam nějaký křemenný výchoz. Je tu velmi příjemně, mírné svahy, krásná procházka. Nacházím tu několik velmi vzácných Trichocaulon, asi již cactiforme. Zase rostliny, které by nevymyslel ani hodně fantazírující autor sci-fi.

Conophytum sp.

Ve spárách velkých křemenů nacházíme kolonii Conophytum sp., z nichž sbíráme semínka.

V bílých křemenech jsou kytky dobře chráněné proti přehřívání. Zatímco tmavé kameny se rozehřejí do vysokých teplot, průsvitné křemeny zůstávají příjemně chladné.

Sarcocaulon sp.

Jsou tu krásné sarkokaulony, a kotyledony.Tato krásná lokalita však asi pro budoucnost zůstane utajena, protože jsme nevzali sebou GPS a nákres bude velmi složitý. Ale velmi pravděpodobně stejné rostliny rostou i na dalších místech v okolí.

Sarcocaulon sp.

 

Konec jedenácté části



část 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10



Pavel Pavlíček
e-mail:
pavlicek@chrudim.cz