Toulky Bolívií (8-2)

Villa Serrano
Pokračovali jsme po udržované cestě dál na jih. Krajina je zde mnohem veselejší a ještě zelenější, než jsme dosud poznali. Je zde mnoho lesů a lesíků i jednotlivých listnatých, z nichž nejvýraznější jsou červeně kvetoucí Erythrinea spec.

Bolivijský venkov

Každý zemědělsky nevyužitelný kus země, prudké a skalnaté kopečky, všude se tyčí vysoké a štíhlé borovice, nebo jiné jehličnany. Tráva je vysoká a hustá, tu a tam se objevují Cortaderia selloana, ale mnohem menší, než je obvyklé. Zemědělské usedlosti jsou jak z jiné země, zděné, některé omítnuté, zakrytí červenou preizovou, nebo plechovou krytinou.

Bolivijský venkov

Žádné kaktusy, malé, kulovité, ani cereusy, nejsou na dohled. Několik výstupů do dalekých vršků, kousek před Villa Serrano, přináší nález další formy Sulcorebutia crispata. Rostliny jsou celkově bělejší a se silnějšími trny, než ty před Nuevo Mundo. Jiné, podstatné odchylky, neregistruji.

Sulcorebutia crispata, Villa Serrano

Před námi je Villa Serrano. Jedna z mála obcí, kde jsme viděli i přepychové domy pařící místní smetánce. Zastavili jsme zde, protože jedno z kol povážlivě uchází. Nikde nevidíme gomérii, ale mladá místní obchodnice nás naviguje správným směrem. Naproti jejího krámku se přímo na silnici suší červené papriky. Mnoho aut tady neprojede, zbytek se vyhne.

Gomérie je tam za rohem

Villa Serrano

Sušení paprik

Padilla
Mezi Villa Serrano a Padilla, za hřebeny, které jsme viděli na východě, podél Rio Grande, leží rozsáhlá rezervace „Rio Grande Mascicuri Forestry Reserve“, má rozlohu 125 000 ha. Podobně jako je tomu na jiných místech, ani tato rezervace není dostupná autem.

Mezi Villa Serrano a Padila

Opět jsme spali venku, v na palouku u řeky, několik kilometrů severně od Padilla. Ranní cíl našeho putování. Větší městečko, dokonce správní centrum, křižovatka a výchozí bod cest směr Zudaněz, Monteagudo a Azurduy. Místo, pro doplnění zásob a benzínu. Záchranný hotel, když je nejhůř.

Padilla

Po ránu se život ve městě probouzí jen pomalu. Prodavači jsou ospalí, na lavičkách posedávají campesiňos, které v noci přivezly nákladní vozy. Vedlo klasického občerstvení se objevují červenozelené pytle s lístky koky.

Listy koky

Bude i čerstvý, osvěžující a výživný nápoj. Žena středního věku přivezla na vozíčku stvoly cukrové třtiny a z průjezdu vytáhla stroj, kterým stvoly drtí a lisuje z nich sladkou šťávu.

Lisování třtiny

Ten den jsme měli před sebou dlouhou cestu. Ale také prázdné nádrže aut. K našemu překvapení zde není žádná klasická čerpací stanice. Na kraji města stojí prkenná bouda s prostým nápisem „Se vende gasolina“. Po chvilce se nám podařilo sehnat čerpadláře, aby se akt tankování mohl uskutečnit.

Čerpací stanice Padilla

S těmito nevšedními ranními zážitky jsme nasedli do aut a vyjeli na východ, vstříc slunci.
V tomto díle byla zvlášť dobře patrná rozmanitost bolívijské přírody ve střední části Cordilliera Oriental. Je to kraj nezničený civilizací a těžbou nerostů. Kaktusů jsme potkali pomále, ale na dalších místech to bude lepší. Navštívíme kraje, kde mnoho Čechů dosud nebylo.

Zpět na noviny   Část 8-1

Václav Šeda

Text Václav Šeda
Foto (C) Václav Richter, Václav Šeda
E-mail: vaclav(at)lekarnaVM(dot)cz
 

TOULKY BOLÍVIÍ


Část 1.| 2. | 3.| 4. | 5. | 6. | 7.

 

zpět