MEXICO 1998

Mexický deník Rudy Gryma, část 10.


26. 3. 1998 – Osmý den - čtvrtek. Světýlko našeho ohníčku bylo vidět asi dost daleko, proto že ještě za tmy se na nás přijel podívat jeden postarší kowboy, kůň, laso, puška, sombréro, legíny, ze tmy trčel šedivý knír, blekotavě jsem tohoto ocelového muže pozdravil (ostatní spali), snaže se vysvětlit, že budu dělat “comida”, nabídl jsem mu mezkal a to jenom proto, že ani mi nechutnal, věnoval mu cigáro a byl můj.

Rančer

Ovšem zcela v mé moci byl, když jsem na jeho koně vypálil bleskem, kůň vytřeštil oči, zaplály mu jako žárovky obloukovky, vzepjal se a to byl konec ocelového muže, jestli toho zjančeného koně dosud nezkrotil, tak tam trdluje dodnes. Napřed s ním přerazil dřevěnou závoru na pastviny a potom ještě daleko na obzoru bylo vidět jak se koník snaží vrátit zpět, aby zjistil, kdo ho tak rozčílil. No byl to prostě strejda Nikon.

A zase hledáme tu zatracenou mamilárii, ale kde nic, tu nic, jen sem tam nějaká ta parádní homalocefala co mrzačí koňům kopyta. 

Homalocephala texensis

Jezdíme kolem, viděli jsme jak se rodí kůzlata, ale nefotil jsem to, nechtěl jsem dělat holce potíže, i tak jich měla dost. A tak jsme zajeli do Acuni a ptáme se na cestu na Santa Eulalia, no buď jsme blbí my, anebo oni neví kde to je, asi oboje. U cesty stojí četník, velké břicho, krásně bílá košile, no prostě nejeďte se ho zeptat kudy. Až na dva metry je zcela jasné, že jsme pochybili, on ten důstojný strejda má tu košili celou uprskanou od červený salzy, no takový malý fleky, ale u nás by si z toho mohl Ferda mravenec dělat motýlky, samozřejmě, že nic nevěděl. Ale nakonec se cesta našla a všechno bylo OK. A tak jsme jeli a jeli a jeli. Kolem plot a plot a plot a žádná odbočka, všecko zamčený, no úplná Amerika. Jsou to ty americký manýry, ještě pár let a celý Mexiko bude zamčený. Konečně se nám podařilo zahnout vlevo, no prostě někdo neměl zavřenou závoru a tak jsme tam vjeli. Odjeli jsme hodný kus od cesty a našli místo na kempování. Je tu opět podivné počasí, večer fučák fučí a ráno fuč a není k nalezení. 

Děláme malinký ohníček, máme obavy z požáru a z prozrazení. Sem tam se objeví nějaké světýlko na obzoru, už si myslíme že na nás někdo jede, ale asi taky neznaj cestu, buď nás nikdo nehledal, anebo zabloudili.

Pokračování příště…

část 1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8.


Autor: Rudolf Grym  
 
 

(C)

zpět