MEXICO 1998

Mexický deník Rudy Gryma, část 7.


Pátý den - pokračování: Na náměstí v Cuatro Cienegas (čtyři bažiny) byl nějaký volební cirkus, bylo to báječné, bubny, trubky, děti ve školních uniformách, předávání praporů, zdravení, jen mi tam chyběly ty naše modré uniformy, nějak jsem se ocitnul deset let zpátky a najednou mi to připadalo hrozně směšné.

Přeju jim, aby si to taky jednou mohli myslet. Navázali jsme kontakt s místními občany a bylo s toho velké pištění a ječení, oni ti občané měli tak třináct a měli kárované sukně. Kolem se poflakovali šviháci z místních haciend v tom nejlepším co měli, kowboyské boty, krásné kožené bundy a třásněma, krásná sombréra, chlapácké potřásání rukou, no neměli moc přes dvacet. 

Potom to kvičící občanstvo naložili spolu se šviháky na korby náklaďáků a za velkého mávání odjeli pryč a my bez mávání a potichu taky pryč. Ono totiž tam kam jsme jeli byla zakázaná oblast, kde se nesmí bez povolení ani fotit, natož dýchat stejný vzduch s mexickýma kytkama, ale to jsme zjistili až nás kontrolovali při výjezdu z rezervace za dva dny. 

Jeli jsme co nejdále od městečka a konečně jsme našli místo, kde jsme rozbili camp, my jsme s Pavlem roztáhli karimatky a spali jsme pod širákem. Rozdělali jsme oheň, uvařili polívku a pili pivo za pivem, což jsme prokládali whiskou. Když už se nám začala měnit krev ve správnou tekutinu, uslyšeli jsme něco jako když projíždí vlak velkou zatáčkou a koleje zpívají. No prostě v té pustině jel vlak. Nad hlavou krásná mexická obloha a ve tmě zpívající koleje. 

Kdo by si nevzpomněl na trampské písničky o zpívajících kolejích, oni to napsali, ale my jsme to slyšeli, zážitek na celý život, člověk si myslí že je té pohádce konec, ale on si ten vlak začne brzdit, nákolky kvílí, kilometry kolejí rezonují v krásných tónech, cikády ohromením z té nadpozemské hudby ani necikají, vlak zastaví, někdo z toho vlaku vyběhne z lucernou, běží někam dopředu a v naprosté tmě se rozsvítí světýlko, lucernonosič běží zpět, odbržděný vlak kvičí, koleje zpívají a přelud je pryč. Bylo to dlouhé divadlo, ubrzdit ten dlouhatánský vlak dvěma lokomotivami tažený a dvěma tlačený, a pak ho zase rozjet, to vydá na pořádnou chvíli muziky. Kdyby to někdo natočil, tak je to na celý film. Vlak odjede a kolem je totální ticho.

Ráno koukáme co to mělo znamenat a ona tam byla kaplička s nějakou svatou panenkou, asi to byla patronka zpívajících kolejí nebo tam byl pochovaný svatý železničář. V kapličce je odemčená pokladnička, v ní peníze, nějakých sto pesáků tam mohlo být, kolem nikdo, všechno ozdobený, a svíčka ještě hoří. Pavel pár pesáků přidává s vírou, že peníze vybere ten správný výběrčí a použije je na správnou věc...

 

Pokračování příště…

část 1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. 


Autor: Rudolf Grym  
 
 

(C)

zpět