MEXICO 1998

Mexický deník Rudy Gryma, část 1.


18. 3. 1998 – středa - odlet z Prahy společností Delta Air Lines menším Jambem , letěli jsme s mezipřistáním ve Stuttgardtu do New Yorku. Cesta trvala skoro 15 hodin, takřka polovinu cesty jsme museli být připoutání, samý turbulence a navíc Delta má staré a škaredé letušky. Jinak byla obsluha slušná. Už v letadle jsme si všimli jedné podivné ženské s hodinkami na krku, vypadala jako Mexičanka. Pavel byl nějaký nachcípaný a bral prášky a v letadle seděl v péřové bundě.

Letiště v New Yorku je podobné letišti v Londýně, rozdíl je v tom, že každá společnost má svůj port. Trochu zmatku, imigration office byl na mě slušný, nejvíce přísní byli na Rusy. Co mě ale děsně štvalo tak to byly černošský rasistky, které organizovaly přístup k imigration office, dělaly tam dusno a byly tlusté, škaredé a děsně důležité.

Za i. o. jsme si museli vyzvednout bagáž a jít na kontrolu, nejprve na kontrolu dovozu potravin a později na kontrolu kufrů, všude černoši a nikdo po nás nic nechtěl a nic se neptal. Po kontrole můžete odejít na taxík anebo jít znovu na letiště na let někam jinam. To byl náš případ, letěli jsme do Mexico City. Na letišti jsme čekali 5 hodin a v Mexico City jsme byli v 23.20.

Na letišti v New Yorku se k nám přidala ona ženská s hodinkami na krku, kterou jsme viděli v letadle. Zjistili jsme, že se jedná o pražskou novinářku Lenku Kučerovou, která letěla do Mexika fotit indiánské povstalce v Chiapasu, tedy Zapatovu armádu. Tak jsme dali řeč při které nám vypila vzácnou plechovku pravého plzeňského. Že prý nemá žádný pevně stanovený program, takže jestli by mohla na pár dnů s námi. Proč ne, v autě místo je, domluvili jsme se na době, kdy jí v DeFe vyzvedneme.

Na letišti v Mexico City nás čekal Milan, má diplomatický pas tak se mu to chodí. Vyřizujeme formality při příjezdu a stojíme ve frontě pro cizince, potom pro kufry a na celní odbavení. Milan nás opouští, jde jiným koridorem (pro diplomaty). My jdeme na odbavení, kde si každý zmáčkne tlačítko a podle toho co se mu rozsvítí, tak buď jde na kontrolu nebo ne. Já se vydávám nějakou jinou cestou (ale to jsem zjistil až jsem se ocitnul mezi lidmi za celnicí), která byla já nevím pro koho, no byl jsem hrozně unavený a zazmatkoval jsem, prošel jsem ani nevím kudy a bylo to.

Měníme si peníze z dolarů na pesa, hned se mě snažili ošidit o sto dolarů. Milan nás naložil a autem odvezl k němu domů. Tam nás čekali Jarda s Honzou, kteří letěli přes Frankfurt, tedy naši společníci. Dlouho jsme si povídali, spát jsme šli snad kolem čtvrté hodiny ranní. Honza měl zrovna talent, a ztratil ve Frankfurtu všechny doklady včetně peněz, v letištním autobuse při přejezdu na letišti. Díky Dance a jejím známostem v diplomatických kruzích nemusel zůstat spát na letišti (neměl doklady), doklady dorazily na druhý den do Mexika a všechno dopadlo dobře.

Milan s Dankou bydleli v diplomatické čtvrti a měli velmi krásný byt, spolu s nimi tam bydleli dva černí kokři. Ráno před šestou je slyšet bubnování a vytrubování vojáků z blízkých kasáren, je tam umístěná nějaká jednotka na koních, pro turistu úžasné, pro trvale bydlícího poněkud nudné a halasné.

Pokračování příště…


Autor: Rudolf Grym  
 
 

(C)

zpět