MEXICO 1998

Mexický deník Rudy Gryma, část 4.


21. 3. 1998 – Třetí den - sobota. Ráno bylo uplakané a čekal nás problém – najít naleziště strongylogón. Po krátkém bloudění a návštěvě jedné fantastické vesničky jménem Abrego, kde jsme poprvé viděli stroj na mletí kukuřice, jsme naleziště strongylogón našli. Poznal jsem to podle okolní vegetace, prostě jsme to v noci o pár kilometrů přejeli. Ono je podstatný rozdíl něco hledat ve dne a něco jiného za tři roky hledat potmě a v dešti, když není vidět okolí. 

Teplota byla okolo 17 stupňů, bylo zamračeno, vysoká vzdušná vlhkost. Ale kytičky jsme našli, nafotili a vraceli se zpět do Qudalcazáru. Navštívili jsme opět onoho pána co tam má obchod s koženými výrobky, nakoupili jsme kapsičky na nože, vyfotili kostel a tradá ven z městečka. Při průjezdu náměstím se mi vybavily vzpomínky a minulou cestu a na velkolepou oslavu na tomto náměstíčku. 

Při cestě zpět jsme měli „přesné“ údaje o nalezišti Turbinocarpus schwarzii se světlým trnem včetně plánku od našeho kamaráda Pavla M., ale bohužel, nenašli jsme nic. Měly růst tři metry vedle silnice, ale kamarádi, kteří je tam za týden našli, říkali že to bylo dvacet metrů. Našli jsme nové naleziště Astrophythum myriostigma var. strongylogonum a několik krásných burser, ale to pro co jsme tam jeli, to jsme nenašli. Tak jsme se opět vydali na průzkum 4 km před El Nuňez a vjeli jsme poměrně vysoko do terénu.

Byla tam spousta krásných kytek, je tam velmi mnoho burser, tedy keřovitých Bursera fagaroides s malým lístečkem s červeným i žlutým kmínkem. Až tady jsem pochopil zajímavý způsob přírůstků burser. Letošní zima v Mexiku byla velmi zlá a byly poměrně velké mrazy. Okolo dálnice je spousta namrzlých, anebo úplně zmrzlých Myrtilocactus geometrizans, Opuntia sp. atd. Taky bursery dostaly svoje. A tak se mi zdá, že tenké větvičky uschnou v období sucha, ale spíše omrznou v zimě a tím dopomáhají rostlině k typickému ztlustlém tvaru. Kopce tam jsou porostlé Yucca sp., Echinocactus platyacanthus a na úpatí kopců rostou Anicstrocactus uncinatus,

Thelocactus hexaedrophorus 

Thelocactus hexaedrophorus s růžovým květem (ale i takřka bílým), Astrophythum myriostigma, pektinátní echinocereusy.

Pektinátní echinocereusy 

Odpoledne sjíždíme s kopců dolů na Entrnque Huizache, jíme a pokračujeme směrem na Matehualu. V městě provádíme nákup, prohlížíme nezbytnou katedrálu na náměstí. Potom jedeme hledat místo na spaní. Rozhodli jsme se, že budeme spát někde nad nalezištěm Ariocarpus fissuratus var. hintonii a vracíme se pár kilometrů zpět. Je to hned další odbočka za Las Palmas. Najíždíme na hroznou cestu a vyjíždíme vysoko do kopců, ale ejhle ona byla sobota a z nedaleké haciendy bylo slyšet hudbu a navíc nás objevili vesničani, kteří se vraceli z fiesty.

Agave striata 

No nezbylo nám nic, než se vydat dál. V noci bez mapy jsme jeli podle čichu, sjeli jsme z kopců, ale nemohli jsme se dostat zpět na silnici, jezdili jsme sem a tam a pořád nějaká překážka, ale nakonec jsme se nějak vymotali a pomocí domorodců jsme nabrali správný směr. Projeli jsme opět Matehualou (tou jsme potom jeli ještě několikrát) a vydali se hledat nějaké nocoviště. 

Pořád jsme nemohli najít to pravé místo, ale kolem 23 hodiny jsme ho našli, rozdělal jsem oheň ze suchých opuncií a cereusů a vařili jsme polívku. Po úspěšném nakrmení jsme zalehli. Spíme blízko nějakých chalup, psi štěkot se ozývá ze všech stran, ale nám to nevadí.
 

Pokračování příště…

část 1. | 2. | 3.


Autor: Rudolf Grym  
 
 

(C)

zpět