MEXICO 1998

Mexický deník Rudy Gryma, část 5.


22. 3. 1998 – Čtvrtý den - neděle. Je neděle a my musíme vstávat. Kolem se nenápadně metelí mechulíni a dělají dojem, že něco ztratili. Rozdělal jsem ohníček ze suchých kaktusů, ohřál včerejší polívku a ejhle, blízko nás si dřepěla jedna Lophophora williamsii. Opodál byla ještě jedna a jinak tam byly zelené mammillárky, thelokaktusy. Sjeli jsme na dálnici a vyjeli směrem na sever na Saltillo. Při cestě jsme se zajeli podívat na vesničku El Potosí.

Odbočujeme na křižovatce San Roberto napravo. Cesta vede krásnou krajinou až do výšky 2500 m. n. m. 

Přímo nad vesničkou roste Gymnocactus beguinii, nachází se zde jen omezená populace, která je tu jen na tomto místě a roste spolu s fantastickým Echinofosulocactus sp. Pokud někde na jmenovce přečtete Stenoc. sp. El Potosí, a pokud bude semenáč na prodej, berte všemi deseti. Je to kytka s dlouhými, žlutými, plochými propletenými trny - prostě paráda.

Gymnocactus beguinii

Vesnička El Potosí je úžasná, je taková uklizená, umetená, čistá a vůbec je jako z jiného mexického světa. Nejvíce jsem si toho všiml až doma na fotografiích, které jsem vůbec nefotil já, ale Lenka s mým foťákem.

Kolem vesničky se pasou koně, jsou tam krásně obdělaná políčka, no prostě jinej svět. Koně mají ohlávku z provazu přivázanou k zadní noze. A aby nám nebylo líto, tak když sjíždíme zpátky s kopců, fotíme mraky, házíme po sobě divokými dýněmi a je nám OK.

Dole na cestě směrem k vesničce pod kopcem se vydáváme hledat Gymnocactus beguinii a Ariocarpus retusus, nic, nic, jen nic, zato to chroští, kterým se prodíráme stojí zato, Samý čánkovitý opuncie, které čekaly asi jen na to až tam půjdu, byl jsem do nich celý zabalený, a píchaj.

Nakonec jsme našli jednu živou rostlinu Ariocarpus retusus, u hlavní cesty se snažíme najít miniatůrní echinocerusy (scharpii), ale opět nic. Všechny rostliny jsou asi zatažené v terénu. Před cestou na Saltillo se skočíme podívat na naleziště Echinocereus knippelianus, je to takový malý palouk pod lesem, ani jsem se tam nešel podívat, zelené echinocereusy nemusím.

V Saltillu hledáme autobusové nádraží a po jeho nalezení vysazujeme Lenku, která se vrací autobusem do hlavního města. Po krátkém rozloučení se vydáváme dále na sever, jedeme co nejdále a kolem půlnoci bočíme asi kilometr od silnice a hledáme místo na spaní, dnes se nevaří, dnes jsme unavení. Místo se jmenuje El Barill a je na 58 km HWY 57 směr severně Saltillo.

Pokračování příště…

část 1. | 2. | 3. | 4. 


Autor: Rudolf Grym  
 
 

(C)

zpět