MEXICO 1998

Mexický deník Rudy Gryma, část 8.


24. 3. 1998 – šestý den - úterý. Když jsem se ráno probudil, tak jsem fotil východ slunce, zase jiná krása, vaříme polívku a pokukujeme za železnou bránu, kde Pavel našel s Liborem velmi zajímavou formu bradaté Lophophora williamsii, ale…

Lophophora williamsii

To ale právě přijíždí rančer s malým náklaďákem a velikánským psem v kleci na korbě a na naše prosby, zda by jsme nemohli kousek za ohradu kategoricky oznamuje ne. Ať si trhne nohou.

Astrophytum niveum

Kolem fotíme krásné , Epitelantha, Hamatocactus. Jedeme dál údolím a fotíme velmi rozsáhlé porosty Echinocactus horizontalonius, kluci našli pod microondou na levý straně nudální Astrophytum niveum. Vracíme se pomalu zpět a vylézáme na okolní skály. Všude hrozné horko, skoro žádné Ariocarpus, jen suché (zmrzlé) mrtvolky, ani jedna lofofóra a strašný horko.

Astrophytum niveum

Trošku jsem byl tím vychvalovaným údolím zklamán, ale při příští návštěvě se to napraví. Ono člověk si v Mexiku nesmí moc vymýšlet, nesmí si dělat moc velký naděje, je nutný se smířit s tím co mu přírodu nabídne, je třeba v sobě najít tu pokoru k tomu všemohoucnu. Kolem na skalách se to všude vrtí a chřestí, ale jsou to mrchy, nechcou se ukázat, a tak jsem se těšil, že si nějakého vyfotím. 

Coryphantha poselgeriana var. valida

Při výjezdu z města nás „přepadne fytopolicie“ a provádí podrobnou kontrolu auta. Kytky nekopeme, svědomí čisté. Kontrola dopadá dobře, ale my se dozvídáme, že údolí je prohlášeno za rezervaci a že je do ní vstup bez povolenky zakázán, ptali se nás jestli máme povolení na fotografování, byli jsme s toho trochu konsternovaní a když jsme se ptali, kdo by nám to povolení mohl vystavit, tak taky byli paf. Věnovali jsme jim každému doutník a z úsměvem jsme se rozloučili, ale je vidět, že pohyb po Mexiku bude čím dál tím komplikovanější.

Ariocarpus fissuratus

Ale k těm doutníkům, v Mexiku jsou doutníky, cigára a podobně považovány za poměrně velkou vzácnost a tak, když někomu darujete „puro“ tak mu tím prokazujete čest. Staříci si ho ani za nic nezapálí, snad si ho schovávaj na „lepší časy“, jsou velmi ostýchaví, zatím co důstojníci armády na protidrogových kontrolách jsou poněkud míň ostýchaví, jeden si po úspěšné kontrole o něj dokonce řekl, ale poděkoval.

Grusonia bradtiana

Z Cuatro Cienegas jsme pokračovali dále na sever, směr americká hranice a městečko Acuňa. Motáme se mezi vesničkami, které nejsou na mapě. Cesta je daleká a tak se snažíme najít místo na spaní, je tma a všude kolem jsou domky, povrchové doly na něco, na mapě není nic a tak jezdíme od čerta k ďáblu, až nakonec spíme na nějaké haldě, campujeme až kolem 23.00 hod, kolem jsou všude světýlka domků, okolo štěkají psi, ale nám už je všechno jedno.

Pokračování příště…

část 1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. 


Autor: Rudolf Grym  
 
 

(C)

zpět