MEXICO 1998

Mexický deník Rudy Gryma, část 9.


25.3.1998 – Sedmý den - středa. Ráno nás probouzí prach a kravál kolemjedoucích nákladních aut, které vozí sem a tam nějaký sajrajt. Krátký průzkum terénní vlny kousek od kempu přináší zajímavý objev, fantasticky vytrněné ancistrokaktusy, asi A. scheeri. Odjíždíme co nejrychleji a na obzoru vidíme zajímavé kopečky. Co kdyby tam rostla bájná Mammillaria luethyi, a tak se k těm kopečkům vydáváme. Jsme příjemně překvapeni.

Ilustrační obrázek M. luethyi – někdo jej poslal do red. a nepoznamenal jsem si jméno fotografa, kterému se zároveň tímto omlouvám – pozn. PP.

Mammillaria luethyi tam sice neroste, ale roste zde velmi zajímavý Ancistrocactus, Homalocephala texensis a nějaká Wilcoxia, no určitě se tu dosud nevrtal žádný kaktusář, alespoň ne český, asi by to tu chtělo řádně prozkoumat, ale my musíme na sever za tou prťavou mammillárií. 

On jednou projížděl Acuňou jeden geolog a uklízečce v místním motelu věnoval pár kytek. Ta si je klidně pěstovala v plechovce od konzery na okně tak dlouho, až šel kolem renomovaný botanik, který byl s těch kytiček paf. Fotku kvetoucí kytky publikoval ve svém lexikonu pan Backeberg a vyjádřil myšlenku, že by se mohlo jednat o nějakou rostlinku z rodu Neogomesia (dnes Ariocarpus). Potom se ta kytka objevila za zcela jinak záhadných událostí, takřka po padesáti letech znova. Když se řádně napije, tak má průměr i přes jeden centimetr z čehož lze snadno pochopit, že nalézt tuto rostlinu bude velmi nesnadné, navíc nikdo neví kde roste (Honza Říha říká, že snad někde kolem Cuatrocienegas). 

Ciudad Acuňa leží přímo na hranici USA a v témž městě je Most přátelství, to je most přes Rio Grande. Proto, že jsme velmi blízko USA, tak máme strach z hraničních policajtů. Hledáme místo na spaní a snažíme dostat se někam dále od cesty. Sjíždíme do kopců před Acuňou, kolem jsou pastviny, vítr funí neuvěřitelným způsobem a i když jsme v pustině, tak se tady stále hemží nějací lidičkové. Protože pořád funí vítr, tak vyrábíme speciální ohniště v zemi, kolem kterého jsou kameny aby se oheň nerozšířil, jdeme spát docela unavení. 

Ovšem před tím než zapadne slunce si fotím západ slunce nad Rio Grande. Kolem nás klidně oddechují homalocephaly a po kapsách se mi poflakujou zcela exotické železné „kameny”, ty jsem našel na kamenitých kopcích před Acuňou, kde jsme nosem po zemi hledali ty prťavé mammilarie, bohužel nic. Ale koukání po zemi neslo jiné výsledky, sem tam se objevily takové železné hovínka, jako by pták železník právě zde odlehčoval svůj trusník, prý se jedná o takřka čistou železnou rudu a je to krásný „šutr”. No co, podobných šutrů jsem vlekl z Mexika půl kufru. (Doma mi Pavelka senior řekl, že to jsou normální kameny a mají na sobě pouštní lak, že to zjistím, když je rozbiju. Protože si nechci nechat vzít svou tézi ptáka železníka, tak je nerozbiju!)

Pokračování příště…

část 1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8.


Autor: Rudolf Grym  
 
 

(C)

zpět