Sukulentní sloupek – srpen 2002

Nedá se nic dělat, musím se kát, červencový příspěvek jsem prostě nestihl. Když vám ale po baráku běhají řemeslníci, tak něco stranou jít musí. Teď už se blíží konec července a tak alespoň v krátkosti, co je nového. Tedy kromě té rekonstrukce baráku je nějak plno kytek všude, ve skleníku, venku, pod stoly, i pod stromy. Když se na to podívám, mám hrůzu, kam to na zimu uložím. Naštěstí mě občas navštíví nějaký lačný sukulentář a tak jich trochu ubyde.

Adenium multiflorum

V souladu s měsíčními rytmy jsem skončil rozsazování výsevů a řízkování euforbií, aby do podzimu stihly zakořenit a do výstavy i Chrudimi z nich byly pěkné kousky. A teď zpytuji svědomí, co jsem komu slíbil a ještě nesplnil. A tady je to:

Psal mi jeden pěstitel ze Slovenska, ale někde jsem založil jeho dopis v tom zmatku, takže odpovídám alespoň touto cestou. Ptal se na radu, jak to, že mu nevyklíčila semena Euphorbia obesa, které ode mne koupil. Takže odpovídám jemu i možná dalším stejně postiženým. I moje výsevy nedopadly loni nejlépe. Vyklíčilo něco pod 50%. Jelikož jsem ale liknavý co se týká rozsazování výsevů, nechal jsem to na letošek a zatím jsem se k  tomu stále nedostal. Jaké bylo ale mé překvapení, když na jaře začaly klíčit další semenáčky z  těch loňských nevzešlých semen! Opět se tedy potvrdila zkušenost, že mnohá semena klíčí daleko lépe po delším odpočinku. Euphorbia obesa k nim tedy patří. Stejnou zkušenost mám i s Jatropha podagrica a různými druhy cyphostem. Cyphostemma juttae a C. bainesii jsou tím známé, takže zásadně nevyhazuji výsevní substrát, ve kterém do druhého roku nevyklíčily. Smíchám ho se zeminou na přesazování a stalo se mi opakovaně, že mi po dvou i třech letech vyklíčila Cyphostemma třebas u přesazeného pachypodia nebo operculicarye. Rovněž některé pelargonie klíčí lépe po odpočinku. Ale o této problematice bylo již myslím napsáno více článků.

Tavaresia mentjesii

Jinak, přátelé, blíží se srpen a s koncem prázdnin tu bude opět velká VÝSTAVA kaktusů a sukulentů v Rakovníku. Takže nebudu opakovat chválu, odkazuji na př. Gratiase, který nás již pochválil v tisku dostatečně. Jen připomínám, že letos bude výstava opět třídenní a to od pátku 30. srpna do neděle 1. září, jako vždy v budově gymnázia, což je prakticky na náměstí v Rakovníku, od 8 do 17 hodin. Kromě krásných kaktusů a sukulentů bude zajištěn i kvalitní prodej. Jen nemohu zaručit, že se dostane i na ty liknavce, kteří přijdou až v neděli odpoledne. Ze zkušenosti předchozích ročníků vím, že kytky pro fajnšmekry jsou k dostání v pátek a v sobotu dopoledne, pak zbývají většinou jen ty běžnější druhy. Tak vás srdečně zvu, nezaváhejte!

Teď ještě alespoň tři fotečky, co se v posledních dnech urodilo. Adenium multiflorum mělo letos přes stovku květů. Pro milovníky monadenií je tu Monadenium stapelioides se zajímavými květy a Taveresia mentjesii jistě zaujme každého.

Monadenium stapelioides

Tak ať vám všechno pěkně roste, bohatě kvete, škůdci ať se vyhýbají a když už krupobití, tak jen do velikosti do půl centimetru (zažil jsem letos 2x, bohužel větší, ale skleník vydržel).

Zdraví vás Sváťa Ryba


dr. Svatopluk Ryba