Co nového – květen

Tak přátelé, minule jsme si probrali podrobněji možnosti využití klesajícího Měsíce při práci s našimi rostlinami.

A Teď si vzpomeňte, jistě se vám někdy stalo to, co mně opakovaně. Tiše sedíte ve skleníku, pracujete a najednou se ozve praskání a výstřely semeníků různých euforbií, stále a stále. Přitom včera nic a pozítří již zase nic. Pak můžete vsadit na to, že je den plodu, Měsíc nejspíše stoupá, případně dorůstá. To je to období, kdy rostlinné šťávy putují od kořínků nahoru a rostlina roste, kvete a zraje takřka před očima. Měsíc se dostal do nejnižšího postavení své dráhy nad obzorem ve znamení Střelce a pohybuje se směrem ke znamení Blíženců. Denně opisuje po obloze poněkud větší oblouk, vychází více na severovýchodě a zapadá více k severozápadu.

Je to doba vhodná pro řez roubů a řízků, které jsou plné sil. Je to i doba vhodná pro roubování, protože rouby rychle srůstají s podložkou. S výsadbou řízků či odnoží (je-li to možné) počkáme na vhodné období klesajícího nebo alespoň ubývajícího Měsíce (nejlépe v kořenových dnech).

Takže jsme u konce našeho minikurzu a zbývá jen zopakovat pár praktických rad na závěr:

Zaléváme nejlépe ve dnech listu ( Rak, Štír, Ryby). V té době nehrozí přelití a rostliny snesou hodně vody. U rostlin, které mají větší spotřebu vody nevadí, když zalejeme druhý den opět. Hlavně nesmíme zalít ve dnech květu (Blíženci, Váhy a Vodnář), protože to podporuje šíření škůdců, hlavně mšic.

Prořezáváme (práce s bonsajemi a pod.) při ubývajícím nebo klesajícím Měsíci Zásadně neřežeme nic při úplňku, rostlina by mohla zahynout!! Naopak období před novoluním a novoluní je nejvhodnější pro ozdravné zkrácení výhonů nebo vrcholků rostlin, které neprospívají. Vzápětí dostanou příznivý impulz a jejich růst se ozdraví.

Přesazujeme při klesajícím nebo ubývajícím Měsíci, nejvhodnější jsou dny Panny – i pro sázení řízků.

Roubujeme při stoupajícím nebo dorůstajícím Měsíci, nejlepší doba je při kombinaci obou pohybů.

Hnojíme při ubývajícím Měsíci nebo úplňku, toto období je také vhodnější k zákrokům proti škůdcům.

Veskleníku i na oknech je již vše v růstu, kaktusy přenesené na letní stanoviště s vírou, že větší mrazy již nepřijdou a kam pohlédneme, tam je plno práce. V plném květu jsou již Pachypodium suculentum, bispinosum i brevicaule a poupata nasazena i u Pachypodium namaquanum. To ostatně vidíte na fotografiích z minulých let (fotografie budou doplněny později, pozn. redakce), kvetou totiž každoročně. Semena ale nikde. Začínají kvést i různé euforbie, tak pro radost alespoň obrázek Euphorbia geroldii z Madagaskaru, která je opravdu velkokvětá, začíná kvést již v únoru a kvete až do října. A do třetice obrázek Euphorbia balsamifera. To sice není žádná vzácnost, ve sbírkách máme spoustu krásných importů, při pěstitelské nepozornosti ale nepěkně vybíhají do výšky a pak vyžadují korekci řezem. Tato rostlina byla přivezena v roce 1994 a dosud jsem na ni nožem nesáhl.

Tak ať vám všechno pěkně roste, pyl je suchý, blizny vlhké a vaše radost veliká.


dr. Svatopluk Ryba