header

Expedice Ariocarpus 2013 – byli jsme tam! (2)

Ocampo (Coahuila) – A. fissuratus

Až do poloviny naší expedice, jsme sice už viděli pár rozkvetlých „ariáků“, ale zatím to nebylo nic, čím bychom se mohli zvláště chlubit. Hodně jsme si ale slibovali od návštěvy lokality ležící pár kilometrů západně od Ocampo, kde jsme na jaře 2012 viděli opravdu velké množství A. fissuratus, bohužel zbědovaných rekordními (50letými) mrazy v únoru 2011 a následujícím, velmi horkým a suchým obdobím.

Doufali jsme, že mimořádné vlhko, které právě zažíváme, musí naše fissuratusy probudit k životu i ke kvetení, a naštěstí jsme se nemýlili. Bylo to lepší, než jsme si dokázali vůbec kdy představit. Na místo jsme dorazili před polednem, a květy se právě začínaly otevírat. Byla to opravdu skvělá podívaná, na kterou se nedá zapomenout. Asi dvě hodiny jsme tady „poletovali z květu na květ“ a fotili a fotili. Kvůli takovým zážitkům kaktusáři cestují se zpocenými zády ty tisíce kilometrů po prašných cestách! Ale chce to hlavně přízeň bohů, či z pekla štěstí, aby byl člověk ve správný čas na správném místě.

Obr. 17 Rozkvétající Ariocarpus fissuratus na lokalitě u Ocampo

Obr. 18 — Ariocarpus fissuratus z blízka

Obr. 19 — Ariocarpus fissuratus jako ukázka krásy středové symetrie

 

Rayones (Nuevo León) – A. scapharostrus

V okolí města Monterrey jsme se zdrželi trochu déle, než jsme plánovali a nedařilo se nám pak najít vhodné místo pro nocleh. Rozhodli jsme se tedy pro delší přejezd, přes kopečky východní Sierra Madre až do Rayones. Horský úsek cesty mezi Montemorelos a Rayones jsme absolvovali již za tmy a částečně i v husté mlze a párkrát jsme také vyhýbali kamení na vozovce. Karel nám sliboval parádní spaní v Rayones, na osvědčeném plácku u řeky. Když jsme však konečně, asi v 10 hodin večer dorazili na místo a ve světle reflektorů našeho auta uviděli koryto řeky rozryté nedávnou povodní a někde ve tmě i slyšeli tekoucí vodu, tak jsme „vyměkli“ a přes Karlův tichý, ale zřetelný nesouhlas požadovali něco klidnějšího.

Jak známo v Ryones je hotel jen jeden, jménem Santa Rosa, a jak jsme zjistili, byl totálně opuštěný – vlastně tam nebyl nikdo, kdo by nás pustil dovnitř, ale taky nikdo, kdo by nás vyhnal. Brána nebyla zamčená, a tak jsme vjeli na prostorné, dobře osvětlené nádvoří, rychle tam postavili stany a zalehli ke spaní. Ráno jsme vstali hodně brzy a zmizeli rychleji, než si nás někdo stačil všimnout. Vydatná snídaně v blízké hospůdce nám umožnila příjemně a v suchu přečkat mírný déšť, který se mezitím spustil. Za chvíli jsme ale byli již na nejbližší a nejznámější lokalitě A. scapharostrus. „Skafíky“ tady kvetly docela snaživě, ale květy měly jen polootevřené a dosti rozmáčené deštěm.

Obr. 20 Kvetoucí Ariocarpus scapharostrus na první lokalitě u Rayones

Podobná situace byla i na dalším místě, pár kilometrů směrem na El Barreal. Až teprve třetí zastávka nás opravdu potěšila. Mezitím totiž vysvitlo sluníčko a zdejší miniaturní „ariáčky“ nedočkavě otevíraly čerstvé kvítky. Ta kombinace neobvyklého substrátu, účinné kamufláže specifických hrbolů tohoto ariakarpusu a ostře kontrastní barva jeho květů, to je hříčka přírody, která se kaktusářovu oku snad nikdy nemůže omrzet. Tak a máme další popsaný „list v památníčku“!

Obr. 21 — Ariocarpus scapharostrus na druhé lokalitě

Obr. 22 — Ariocarpus scapharostrus – pohled na třetí lokalitu

Obr. 23 — Ariocarpus scapharostrus na svém oblíbeném substrátu

 

Cesta do neznáma“ (Nuevo Leon/Tamaulipas) – Dioon edule a bagr

Při odjezdu z Linares do Arramberi jsme si odhlasovali cestu po „nábližce“ přes Villa Mainero do Lampacitos. Říkali jsme si, že tam bude třeba něco zajímavého. Jak se nakonec ukázalo, nejzajímavější byla sama cesta, která vedla úzkým a hlubokým údolím, plným bujné zelené vegetace, podél tekoucí říčky a několikrát i přes ni. Párkrát jsme zastavili a obdivovali krásné exempláře cykasu, kterému říkáme Dioon edule, a pohledné vlasaté tilandsie, které jsme v Mexiku zatím neviděli. Cesta ubíhala pomalu a blížil se večer, tak jsme se rozhodli přenocovat na krásné loučce někdo nedaleko vesničky Ibarillo.

Ukázalo se, že nám dochází nafta, takže není cesty zpět. Ráno šla kolem skupinka Mexičanů, kteří nás potěšili zprávou, že další cesta v délce asi 20 km (?) na Lampacitos je neprůjezdná, ale že o kus dál je jakási „máquina trabajando“, kde nám určitě prodají pár litrů nafty na zpáteční cestu.

Obr. 24 Karlova ranní konzultace s kolemjdoucími Mexičany u Ibarillo

Za chvilku jsme zjistili, že o nějaký ten kilometr dál na nás čeká jeden hombre, aby nás upozornil na odbočku k naftě, kterou bychom byli jinak určitě minuli. Dodatečné díky, bratře křesťane! Dojeli jsme tak bez bloudění k pěknému žlutému bagru a získali souhlas přítomného seňora ingeniera, téměř doslova s bílým límečkem, s „přecucnutím“ pár litrů nafty do naší nádrže. Vlastní zákrok provedl jeho pomocník (modrý límeček) a udělal to bez velkých cavyků, tím nejjednodušším způsobem, používaným u nás především amatérskými vinaři, se zapálenou cigaretou v puse. Nic za to nechtěli, ale nakonec rádi přijali kartónek piva - přišlo jim jistě velmi vhod ke kůzleti, které si právě grilovali k obědu.

Obr. 25 Stáčení nafty na zpáteční cestu do Linares

Tak tahle naše „cesta do neznáma“ šťastně skončila po dvou půldnech opět v Linares. Kaktusy jsme sice nenašli žádné, s výjimkou jednoho popínavého cereusu, ale vyspali jsme se na moc hezkém místě a přesvědčili se znovu, že Mexičané mohou být velmi přátelští, zvláště když při komunikaci s nimi Karel uplatní svou mírumilovnou, ale účinně asertivní španělštinu.

 

Arramberi/Dr. Arroyo (Nuevo León) - T. subterraneus, E. strobiliformis

Malý kousek od silnice NL61 z Arramberi na Dr. Arroyo, nedaleko od La Soledad, je známá lokalita, která rozhodně stojí za návštěvu. Nejenže zde roste tak pozoruhodný kaktus jakým zcela určitě je Turbinicarpus subterraneus, ale je tady k vidění velikánské množství krásných velkých „encefíků“ (Encephalocarpus strobiliformis). Tento pozoruhodný kaktus máme opravdu moc rádi, a už jsme jej předtím viděli na dvou jiných lokalitách, ale tato je asi nejlepší.

Obr. 26 — Turbinicarpus subterraneus na popisované lokalitě

Obr. 27 — Encephalocarpus strobiliformis, jeden z početné populace

Musíme ještě připomenout i velký počet pěkných exemplářů Thelocactus bueckii - bylo by dobré je tady někdy zastihnout v květu.

Obr. 28 Ukázkově vybarvený Thelocactus bueckii společně
s Encephalocarpus strobiliformis

 

Někde mezi Dr. Arroyo a Miquihuana (Nuevo León/Tamaulipas) –
   T. graminispinus

Ano, Karel nás zavedl i na jinak dosud utajovanou lokalitu, na které se vyskytuje nedávno objevený a popsaný Turbinicarpus graminispinus. Tento nález přinesl další obohacení již tak velmi atraktivního a oblíbeného rodu. Drobné rostlinky jsou velmi dobře schované do příhodných děr ve skalách a velkých balvanech, ale po chvíli hledání zjistíte, že jich tady je docela dost. Zdá se, že „gramík“ patří k těm „turbiňákům“, které se dobře množí semeny, a tak můžeme čekat, že v našich kaktusových sbírkách bude brzy jako doma.

Obr. 29 — Turbinicarpus graminispinus má v oblibě otvory a štěrbiny ve skalách
a balvanech - dobrý pozorovatel jej ale najde i na tomto snímku

Obr. 30 — Turbinicarpus graminispinus je opravdu roztomilá kytička, co říkáte?

 

Barranca de Tolantongo (Hidalgo) - není voda jako voda

Poslední den před návratem domů jsme dorazili do známého a oblíbeného údolí Tolantongo, abychom se pořádně vykoupali v teplé vodě a v klidu sbalili kufry. Pobyt v přírodní jeskyni s horkým vodopádem jsme zažili poprvé a můžeme jej všem poutníkům vřele doporučit.

Obr. 31 Vodopády v údolí Tolantongo

Nedaleký kemp docela evropského stylu je také velmi příjemný, nabízí pěknou zelenou loučku a požitkářské cachtání v teplé říčce - stačí udělat jen pár kroků. Postavili jsme stany a věnovali se příjemné relaxaci – ve vodě i na suchu. Trošku nás sice zlobily jakési muchničky, ale dobrá pohoda vydržela až do pozdního večera.

Obr. 32 Loučka v kempu v údolí Tolantongo na odpoledním sluníčku.
V pozadí jsou svahy porostlé početnými sloupy Cephalocereus senilis.

Seděli jsme u ohýnku, pochutnávali si na třetím a posledním Karlově „masíčku“ a hodnotili právě končící cestu. Všichni jsme se shodli na tom, že to byla velmi pěkná, zajímavá a „mentálně stimulující“ expedice a vzájemně si upřímně děkovali za společně strávený čas. Pak se najednou začalo blýskat, a blesků bylo hodně, ale hromobití žádné. Dívali jsme se se zájmem, jak blesky osvětlují okolní skály a čekali, co bude dál. Kupodivu to trvalo hodně dlouho bez dalšího vývoje, nehřmělo a nepršelo, jen blesk stíhal blesk. Nakonec jsme si popřáli dobrou noc a šli spát.

O něco později, hluboko v noci, se ovšem strhla pořádná bouřka se vším, co k ní patří. Náš primitivní stan za tři stovky ze supermarketu, který se nám při všech předchozích cestách velmi osvědčil, na takový příděl vody bohužel nestačil, a brzy do něj začalo zatékat. Bouře trvala nepříjemně dlouho, ale nakonec přece jen utichla a my jsme opatrně vykoukli ven. Dosti nás překvapilo, když jsme zjistili, že celá louka je pod několika centimetrovou vrstvou tekoucí vody, a že náš stan získal vlastnosti vodního lůžka. Pro jistotu jsme zbytek noci strávili v autě, naši přátelé ale zůstali ve svých mnohem odolnějších stanech až do rána.

Po rozednění jsme zjistili, že celé okolí je pokryté řídkým žlutým čvachtavým a klouzavým bahnem, takže balení a následný odjezd proběhly za značně ztížených podmínek. Velice jsme ocenili, že zdejší kemp má i pěknou a čistou umývárnu, kde jsme si mohli opláchnout zablácené nohy a převléknout se do suchého. Tak to byl opravdu nečekaně mokrý konec naší úspěšné „Expedice Ariocarpus 2013“!

Karle a přátelé kamarádi, díky! Těšíme se na příště!

Ještě poznámka: Byla to naše první cesta za kaktusy, kdy nikdo nemusel hledat, kde je v autě schovaný hever, protože jej vůbec nebylo zapotřebí!

Obr. 33 Karel jako pohodový šofér na mexických cestách

zpět

Text a fotografie
Copyright © Vlastimil Lukeš & Maria Lukešová
Velvarská 21, 160 00 Praha 6 
e-mail: lukesv(zav)email.cz 

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630