Toulky Bolívií (7-2)

Cesta do Pucara
Při návratu do Vallegrande pro proviant a benzín jsme měli hlavy v oblacích, ale realita všedního dne nás záhy přibrzdila v rozletu. Benzín bude (možná) za 2 hodiny ! Naštěstí pivo nedošlo a tak jsme mohli natankovat sami, zhodnotit svůj výkon, náležitě se pochválit. Také probrat a připravit odpolední program.

Tady kvetou i keříky

Před několika roky oznámil Johan de Vriese, že nedaleko Pucara byly objeveny populace Sulcorebutia crispata. Pokud by tomu tak bylo, jednalo by se o nejsevernější stanoviště této rostliny, ale zejména o jediné stanoviště severně levého břehu Rio Grande. Z hlediska botanika a kaktusáře naprostá bomba. Sulcorebutia crispata, rostoucí na východním okraji areálu výskytu druhu, byla dosud nalezena na mnoha stanovištích, od Nuevo Mundo na severu, až po Sopachuy na jihu, v mnoha formách. Představuje tak taxon, jehož přirozený výskyt je na nejrozsáhlejším území v rámci rodu.

Echinopsis spec.

Ruta de Che je prašná, ale v rámci možností velmi dobře upravená. Krajina je zde zelenější, než na jakou jsme byli dosud zvyklí. Ve vrcholových patiích kopců, uprostřed zelených pastvin a kvetoucích keříků, jsou nevelké skalní výchozy se sporou vegetací. Viděl jsem asi půl tuctu Echinopsis spec., bez odnoží, s jednotlivými těly. Nekvetly. Zajímavé byly jejich trny, mírně prohnuté, takže rostliny připomínaly Echinopsis obrepanda.

Rebutia ithyacantha

Na takových místech obvykle sídlí kaktusy. Prozkoumali jsme takových kamenitých výchozů celou řadu, ale jen na několika skalkách rostly trsy silně vytrněných Rebutia ithyacantha, některé z nich právě kvetly cihlově červenými květy.

Krajina při cestě do Pucara

Rozcestník

V blízkosti nevelkého městečka Pucara je krajina mnohem sušší a kamenitá, prudké svahy hor spadají do úzkých a vegetací zarostlých roklí. Tady někde je i Quebrada del Churo, místo posledního boje skupiny Ernesto Che Guevary. Tady, jeden ze tří speciálních protiteroristických praporů bolívijské armády, „Monchego“, o síle 200 mužů, hrdinně rozstřílel desetičlennou skupinku hladových, unavených a nemocných Guevarových mužů. Tři compañeros přes absolutní převahu vojáků unikli, dopadeni a zlikvidováni byli později.
Nejdeme po stopách kontroverzního revolucionáře, ale po zajímavé lokalitě kaktusů. Ta nebude dole, v hlubokém údolí, ale naopak někde na skalních výchozech nad městem. Pucara leží hluboko pod námi.

Pucara

Jsme blízko cíle. Zvolili jsme jednu z polních cest a v pasu se vydali na obhlídku terénu. Pastviny i políčka, ohraničené kamennými plůtky, nebyly žádnou překážkou. Na nejbližším kopečku nalézáme první trs rostlin. Po půl hodině usilovného pátrání se ukazuje, že byl první, ale také poslední. Ovce a kozy zapracovaly svými kopítky.

V dálce, na protějším svahu, jsme uviděli jinou polní cestu. Tam se podíváme! Byla to správná volba. Cesta vedla po hraně skalní plošiny ke vzdálenému poli, na kterém campesiňos právě sázeli brambory. Ani se nám nechtělo věřit, že přímo v kolejích cesty a všude kolem rostou stovky a tisíce rostlin, které měly poupata jen jen rozkvést! Rostliny mají skutečně habitus Sulcorebutia crispata, a také barva poupat dává tušit magenta odstín květů. Rostou jednotlivě, ale obvykle vytvářejí velké, mnohohlavé trsy. Největší hlavy mají do 5 cm v průměru a množství menších a malých odnoží kolem. Rostou v různě hluboké vrstvě písčité půdy, nebo ve skalních puklinách, spolu s trávou a jinou sporou vegetací. Znovu se potvrzuje, že Sulcorebutia rostou zejména na pevných podkladech pískovcového původu.

Sulcorebutia crispata od Pucara

Městečko Pucara je spíš větší ospalá vesnice. Těží z turismu a neutuchajících návštěv obdivovatelů Che. Každá ulice vede z kopce do kopce, ani náměstí není na rovině. Je čas odpolední siesty a ta se tady dodržuje. Doplnili jsme zásoby a načínáme pivo. Pozoruji několik mladíků bílé pleti, posedávajících ve stínu stromů na lavičkách. Několik z nich nakupovalo ve stejném krámku, ale neměli moc zájem o konverzaci. Byli to Argentinci, na svého „Che“ jsou tihle mladí stále pyšní. Možná nás měli za Amíky, proto ten odstup.

Údolí severně Rio Grande

Čekala nás cesta přes Velkou řeku a tak po půl hodině odjíždíme. Po 10ti kilometrech začalo klesání. V nekonečných serpentinách, prachu a ve vzrůstajícím vedru sestupujeme z 2500 m do 920m! Nemění se jen teplota, ale i skalní podloží a zejména vegetace. Objevují se a zase mizí Tillansia, přibývá stromů, keřů a trav. Cesta se dole klikatí mnoha údolíčky, než nalezne most přes hlavní tok Rio Grande. Je tady horko jako v pekle.

Velká řeka Rio Grande (2007 a 2008)

V příštím pokračování pojedeme podél Rio Grande a vydrápeme se zase
do Nového světa (Nuevo Mundo) a pak dál na jih.


Zpět na noviny   Část 7-1

Václav Šeda

Text Václav Šeda
Foto (C) Václav Šeda
E-mail: vaclav(at)lekarnaVM(dot)cz
 

TOULKY BOLÍVIÍ


Část 1.| 2. | 3.| 4. | 5.

 

zpět