Mexiko 2008 – poprvé v domovině kaktusů (9)

Den 18. - 10. listopadu 2008

Ráno balíme stany a chystáme se na delší přejezd na sever přes pohoří Sierra Las Iglesias. Ujeli jsme asi 300 km, jsme již ve státě Coahuila a zastavujeme za vesnicí La Pé.

Lophophora fricii ZRI 89/08 La Pé, Coah.

Vpravo vidíme kopec, docela strmý, a porostlý velkým množstvím kaktusů. Stoupáme nahoru a postupně nacházíme Lophophora fricii, Mammillaria lenta, Coryphanta durangensis, Echinocereus stramineus a ještě několik dalších. Je to tady moc krásné místo s mnoha hezkými kaktusy.

Echinocereus stramineus, La Pé, Coah.

Coryphantha durangensis ZRI 91/08 La Pé, Coah.

Pokračujeme dál, projíždíme městem Viesca a míříme směrem na El Amparo, přes Laguna Viesca. Je to neuvěřitelná rovina asi 8 km široká a několik desítek km dlouhá, v období dešťů plná vody.

Laguna Viesca

Dnešní, poslední zastávka, je asi 6 km od vjezdu do laguny. Libor říká, že tady byl již v roce 2005 a chystá pro nás překvapení. Uvidíte, co jste ještě v životě neviděli, říká a jde hledat mezi keře. Za chvilku nás volá, našel jsem ji. A opravdu nevěříme vlastním očím, Lophophora fricii má snad několik set hlav, a průměru asi 80 cm. Prý je to největší Lophophora v Mexiku.

Lophophora fricii ZRI 97/08 Laguna Viesca, Coah.

Rostou tady i jiné rostliny například několik druhů rodu Coryphantha - C. difficilis, macromeris, poselgeriana, dále pak Ariocarpus fissuratus v. lloydii, Thelocactus bicolor v. bolanesis, Mammillaria grusonii, Epithelantha greggii a ještě několik dalších.

Coryphantha poselgeriana, Laguna Viesca, Coah.

Coryphantha difficilis ZRI 93/08 Laguna Viesca, Coah.

Slunce pomalu zapadá a my se rozhodujeme nocovat tady v laguně, protože ráno chceme ještě pokračovat v průzkumu této zajímavé lokality. Doufáme, že nebude do rána pršet, protože odjezd v dešti by byl asi velmi komplikovaný. Zdejší půda, když se namočí, tak je z ní velmi mazlavé bláto a po něm se jezdit moc nedá. Stavíme stany, vaříme večeři, potom ještě nějaké to pivko a jdeme spát.

Západ slunce nad lagunou

Mexiko 2008 – poprvé v domovině kaktusů, díl 1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8.

zpět

Text © Zdeněk Richter
e-mail: kaktusy.richter(zav)seznam.cz
foto © Zdeněk Richter, Libor Mejstřík 

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630