Mexiko 2008 – poprvé v domovině kaktusů (1)

Historicky první výprava za kaktusy složená jen z členů hradeckého klubu kaktusářů.
Účastníky zájezdu byli Libor Mejstřík – vedoucí expedice , Miloš Rejha – hlavní řidič a vrchní kuchař, Jiří Jor – technik výpravy a druhý řidič, Josef Hodyc – basurista (ekologická likvidace odpadu) a bodyguard (198 cm a 125 kg), a já - Zdeněk Richter – navigace GPS a „překladatel“.

Účastníci zájezdu

Den 1. - 24. 10. 2008
Letěli jsme se španělskou společností Iberia  Praha – Madrid – Mexico City. Let byl klidný bez turbulencí, ale pro nás trochu dlouhý - asi 16 hodin, přistání hladké. Při celním odbavení nám sebrali salámy, jen Pepa Hodyc ho uchránil před zvědavou celnicí se slovy „to je pro acampado“, zavřel kufr a šel. Následovala  výměna peněz a potom už na nás čekali od společnosti Combirent se skoro novým autem WV transportér diesel bílé barvy. Svět je opravdu malý, i na letišti v Mexicu potkáš české kaktusáře. Nečekané setkání s výpravou, kde byl i náš kamarád Zdeněk Hybský a pět dalších přátel kaktusářů.

Mapa cesty

Mapa naší cesty – navštívili jsme 11 mexických států a ujeli jsme 7500 km.
Konečně odjíždíme z letiště směrem na sever.  Ve městě San Juan del Rio děláme první velký nákup – potraviny, hrnec na vaření, pivo atd. Pokračujeme dál směrem na Dolores Hidalgo. Konečně první setkání s kaktusy ve volné přírodě a první kvetoucí kaktus.

Ferocactus latispinus za San Luis de la Pas SLP    

Mammillaria uncinata za San Luis de la Pas SLP

Na první noc jsme zajeli do hotelu ve středu města Dolores Hidalgo 560 pesos za 5 osob.  

Den 2. - 25.10.2008
Odjíždíme z hotelu směrem na San Felipe. Několik zastávek s rozmanitou vegetací a před vesnicí Buena Vista del Cubo pěkná louka, kde jsme našli různé kaktusy – Ferocactus histrix, F. latispinus, Efsl. sp. asi phyllacanthus a hlavně zajímavou Coryphantha cornifera f. schwartziana.

Coryphantha cornifera f. schwartziana před Buena Vista de Cubo SLP

Pokračujeme dál, děláme ještě několik krátkých zastávek a navečer přijíždíme k odbočce na Monte Caldera, kde hledáme Coyphantha vogtherriana, ale bohužel ji nenacházíme. Někde tam v těch loukách jsou, tak snad příště. Slunce zapadá, my zajíždíme na louku ke kamenné nízké zídce a poprvé stavíme stany. K večeři tradiční gulášovka vylepšená podle fantazie šéfkuchaře Miloše.

Den 3. - 26. 10. 2008
Ráno jedeme na nádhernou lokalitu, kde roste Mammillaria orcutii. Jedná se o menší kopec s velkými vápencovými kameny, kde mezi stromy a kameny rostou tyto krásné rostliny. Pro milovníka mamilárií opravdu velký zážitek.

Mammillaria orcutii Valle de los Fantasmas SLP - zde je vidět různé otrnění
podle toho, kde rostlina roste- slunce nebo stín. Dole pohled na lokalitu 

Cestou na Villa Juarez podél silnice je vidět mnoho krásných trsů '
Mammillaria geminispina ssp. leucocentra.

Odpoledne přijíždíme od Guaxcama  před Villa Juarez, kopec po levé straně, kde se prvně setkáváme s Astrophytum myriostigma v. strongylogonum a také náš první Ariocarpus retusus v. scapharostroides. Spolu s nimi tu rostou Mammillaria candida.

Ariocarpus retusus v. scapharostroides před Villa Juarez SLP

Nocujeme venku…

zpět

Text © Zdeněk Richter
e-mail: kaktusy.richter(zav)seznam.cz
foto © Zdeněk Richter, Libor Mejstřík 

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630