Mexiko 2008 – poprvé v domovině kaktusů (2)

Den 4. - 27. 10. 2008
Po snídani projíždíme Santo Domingo a směřujeme na El Tejocote, zastavujeme si 50m od železniční trati. Lokalita je rovinná s jemnou jílovitou zemí. Při letních deštích zde jistě stojí voda i několik dní.

Lophophora koehresii El Tejocote SLP

Nacházíme tady Lophophora koehresii, Glandulicactuus uncinatus, Coryphantha maiz-tablasensis a několik dalších druhů, dokonce i Mammillaria prolifera, která je v přírodě velmi vzácná.

Coryphantha maiz-tablasensis ZRI 07/08 El Tejocote SLP

Pokračujeme směr Tanque de los Angeles - další zastávka u dvojitého sloupu. Zde jsou nové druhy, které jsme ještě neviděli. Thelocactus tulensis, Mammillaria microthele, Ferocactus steinesii, Echinocactus ingens.

Lokalita Tanque de los Angeles SLP.

Astrophytum myriostigma v. strongilogonum ZRI 08/08

Thelocactus tulensis ZRI 09/08 Tanque de los Angeles SLP

Zjistili jsme, že Mexico je plné českých kaktusářů. Další setkání s přáteli,
tentokrát Milan Majer a jeho skupina

Dalším zajímavým místem je kopec 6 km za vesnicí Morita. Na lokalitě je bujná vegetace, několik druhů kaktusů a hlavně Gymnocactus gielsdorfianus.

Gymocactus gielsdorfianus ZRI 010/08 Morita SLP (1)

Tento zajímavý druh zde roste pod stromy a keři v menších skupinách. Máme štěstí na některých rostlinách jsou bílo - žluté květy. Pokračujeme dál po cestě a začíná pršet. Měníme plán a jedeme na noc do hotelu v Cd. Maiz.

Gymocactus gielsdorfianus ZRI 010/08 Morita SLP (2)

Den 5. - 28. 10. 2008
Přes noc přestalo pršet a ráno již svítí sluníčko. Vyjíždíme z hotelu a míříme směrem na Palomas. U odbočky na Tiburon by měla být lokalita Turbinicarpus jauernigii. Zastavujeme a jdeme je hledat, po chviličce máme první Tbc. Pak další a ještě několik rostlinek. Roste tu také Leuchtenbergia principis, což je v přírodě vzácnost.

Turbinicarpus jauernigii San Tiburcio SLP

Leuchtenbergia principis San Tiburcio SLP

Na dalších lokalitách v okolí Presa de Guadalupe se rostliny opakují: Cor. palmeri, Thel. tulensis, Astr. myriostigma, M. candida, M. compresa, Gland. uncinatus, Echinocereus enneacanthus.

Mammillaria candida ZRI/08 před Lazaro Cardenas SLP

Pokračujeme dál, přejíždíme hranice do státu Tamaulipas a směřujeme na Lazaro Cardenas. Nacházíme pěkné tábořiště, následuje večeře, však už jsme byli všichni dost vyhladovělí. Večer ještě nějaké to pivko a jdeme spát.

Coryphantha delicata ZRI 025/08, odbočka na Gasmones,TAM

Den 6. - 29. 10. 2008
Balíme stany, jedeme dál, tentokrát najít Ariocarpus agavoides. Před vesnicí La Provediencia menší kopec vlevo. Na vrcholu kopce nacházíme několik agavoidesek dokonce některé mají poupata, a také miniaturní coryfantu. Později zjišťujeme, že je to Cor. wohlschlangeri.

Coryphantha wohlschlangeri ZRI 028/08

Ariocarpus agavoides na lokalitě La Providencia TAM

Majitel pozemku se na nás přijel podívat na šedém oslovi.
Několik přátelských slov, cigaretka a jsme kamarádi.

Mezi Miguel Hidalgo a Lucio Vasquez za kovovou zamčenou bránou, tak je nazvaná další lokalita v našem deníku, který Libor vzorně vedl. Tady jsme našli zajímavé kaktusy: Dolichotele surculosa, Mammillaria picta, Ariocarpus retusus v. scapharostroides, Coryphantha wohlschlangeri, to jsou jen některé druhy na této krásné lokalitě.

Drobné hlavičky Dolichotele surculosa ZRI 029/08

…a Mammillaria picta mezi Miguel Hidalgo a Lucio Vasquz TAM

Ariocarpus retusus v. scapharostroides - pulcherimus také na stejné lokalitě

Následovala ještě jedna podobná lokalita u Viente de Novienbre a musíme hledat místo na noc, dokud je ještě trochu vidět.

Mexiko 2008 – poprvé v domovině kaktusů - část 1.
 

zpět

Text © Zdeněk Richter
e-mail: kaktusy.richter(zav)seznam.cz
foto © Zdeněk Richter, Libor Mejstřík 

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630