To nejlepší z Mexika
Deník z cesty po Mexiku 2012 (6)

7. 3. 2012 – den sedmý – To nejlepší z Mexika

 

Vypráví Karel Pavlíček: Po nočním přejezdu se probouzíme v úplně jiném světě. Po včerejším zeleném Zacatecasu, dnes jako mávnutím proutku země skal, kamení a písku. To je Coahuila. Severní stát sousedící sáamerickým Texasem a tomu i odpovídá zcela jiná skladba flóry. Konkrétněji, je to lokalita u města General Cepeda. Poprvé se tu setkáváme s Astrophytum capricorne, které nás několik příštích dnů bude doprovázet v několika variacích. Dnes je to varieta minor.

 

Astrophytum capricorne var. minor, General Cepeda, Coahuila

Setkáváme se tu s mnoha jinými druhy:

Echinocereus reichenbachii, General Cepeda, typová lokalita, Coahuilla

Ariocarpus retusus. General Cepeda, Coahuila

Thelocactus bicolor, General Cepeda, Coahuila

Echinocereus enneacanthus v. merkeri, Coahuilla, General Cepeda

Neolloydia conoidea v. ceratites, Coahuilla, General Cepeda

Další naše putování pokračuje o pár desítek km dál okolo silnice Mex 40. Tady by bylo co prozkoumávat několik dní. Nás ale tlačí čas a tak zajíždíme na jistotu.

Stolová hora El Pilar

Už z dálky viditelná a jen stěží přehlédnutelná stolová hora El Pilar nás zajímá hlavně pro kučubejky. Ty jsou samozřejmě v rovině pod horou.

Ariocarpus kotschoubeyanus var. macdowellii, El Pilar, Coahuila

Stačí ale metr nahoru a už začínají horizontíci, pak bikoloři. Ještě o pár metrů výše rostou astrofyta, lofofory i epišky. Všechny rostliny jsou pěkně napité.

Echinocactus horizonthalonius, El Pilar, Coahuila

Lophophora williamsii, El Pilar, Coahuila

Epithelantha greggii, El Pilar, Coahuila

Dále pokračujeme na město Parras. Tam nakupujeme zásoby a také maso na večer. Je moc příjemné zpestřit si jednou za čas jídelníček nějakou grilovanou dobrůtkou.

Z města Parras vede betonová cesta prudce nahoru do stejnojmenného pohoří. Dá se po ní projet horami a vyjet na druhé straně, poblíž osady Tanque Menchaca. A právě touto cestou se vydáváme i my. Psal jsem „ Dá se po ní projet“, to byla ale slova poněkud zavádějící. Já jsem to zkoušel již dvakrát a nikdy se mi to nepodařilo. Jinak tomu nebylo ani dnes. Nebyli jsme ani v polovině a proti nám přijíždělo auto s dělníky. Sdělili nám s úsměvem “Musíme to opravit“. Cesta je prý stržená od vody.

A tak otáčíme zpět z pohoří Parras, na město Parras. Zkusíme to holt objet a dostat se k Tanque od Viesca, tak jako vloni. Někomu z vás možná přijde divné, proč vydáváme tolik energie, pro dnes již opuštěnou osadu Tanque Menchaca. Ono to totiž není o osadě, ale o rostlině Gymnocactus mandragora. A pro tuto krásku stojí za to něco zariskovat. Snad ji uvidíme zítra.

Cesta z Parras do hor

Dlouhá a prašná cesta cesta s krátkými výskoky končí někde u El Ampara. Tam se ptáme na cestu do Viesca a zjišťujeme, že tázaný je místní sběratel kaktusář. Srdečně nás zve na prohlídku své sbírky. Ta čítá sice jen několik kusů, ale zato velmi staré kristáty. Posuďte sami.

 Epithelantha greggii, Lophophora fricii

Ariocarpus loydii

Sluníčko se níží…, večer už se blíží, kdepak budem nocovat, je text jedné písně Ivy Bittové. Přesně vystihuje situaci této chvíle. Přístroj GPS hlásí na třech hodinách Astrophytum senile, to si ale necháme na ráno a zahýbám na devátou, směrem k pohoří Parras. Tam to vypadá na rovinku, kde se bude hezky stanovat. Klukům vařím masíčko a těšíme se na zítřejší mandragoru.

Sluníčko se níží, večer už se blíží…

Pokračování příště…

Deník z cesty po Mexiku 2012 - 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

zpět

Autor:
Karel Pavlíček  

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630