To nejlepší z Mexika
Deník z cesty po Mexiku 2012 (2)

3. 3. 2012 – den třetí – To nejlepší z Mexika

 

Vypráví Václav Navrátil: Ráno 3. března jsme se probudili v Cuidad de Mexico, na pokoji v zaplivaném hotelu La Pas, ve kterém jsme si každý objevili nějakého švába, hlavně v koupelně. Časový posun po překonání Atlantiku je 8 hodin což má za následek, že brzy ráno už nemůžete spát. V hotelu jsme obsadili dva pokoje po třech, každý na jiném patře, kluci z druhého pokoje tedy ještě ráno vyrazili na prohlídku města.

Pan Carlos z Combirentu byl s autem nahlášen na desátou hodinu a objevil se na mexické poměry přesně. Všichni dokončujeme balení, stěhujeme zavazadla do garáže a po převzetí auta rychle míříme na sever pryč z tohoto pětadvacetimilionového blázince. Na výpadovce hledáme velké nákupní středisko pro doplnění potravin.

Mammillaria herrerae v. albiflora

Kluci dokupují židličky, chlaďák na pivo, náplň do něj, led, polštářky na spaní, potraviny a další důležitosti. Po víc než hodině konečně vyrážíme na cestu směr Queretaro. Po asi 170 km se blížíme k naší první kaktusové lokalitě. Jejím tahákem má být Mammillaria herrerae v. albiflora

Mammillaria herrerae v. albiflora

Jsou to velmi malé rostlinky 1 max. 2 cm v průměru, které se hledají hodně těžko. Postupně ale nacházíme více jak sto perfektně maskovaných rostlin. Daleko snazší je situace při hledání a focení dalších rostlin na tomto stanovišti. Krásně přisedlé, hojné Ferocactus latispinus, Mammillaria pseudoperbella, M. magnimamma, M. gumifera, Coryphantha erecta a C. cornifera.

Ferocactus latispinus

Mammillaria pseudoperbella

Mammillaria magnimamma

Mammilaria gumifera

Coryphantha erecta

Coryphantha cornifera

Ke konci prohlídky kluci objevili i několik rostlin Echinocactus horizonthalonius, Glandulicactus crassihamatus a další Opuncia spec. a jednoho fešáka Ferocactus histrix.

Echinocactus horizonthalonius

Glandulicactus crassihamatus

V krajině dominovaly krásné soliterní Agave parrasana, velmi příjemné bylo i zjištění, že v blízkosti se popásá několik koní, kteří se nás sice nebáli, ale blíž k sobě na pohlazení nikoho nepustili.

Toto místo mě osobně velmi mile překvapilo druhovou pestrostí kaktusů. Takhle na jihu, nedaleko hlavního města bych rozhodně nečekal 11 druhů kaktusů na jednom stanovišti. Na takovou pestrost jsme zvyklí spíše ve spojení s lokalitami víc na severu, jako El Hundido, Cuatro Cienegas apod. Po víc jak hodině nadšeného pozorování a focení se začíná blížit večer a my musíme nalézt nocoviště. Proto, ač neradi, opouštíme toto přebohaté místo a pokračujeme v cestě na sever. Nedaleko místa s názvem Jalpiche de a Riva jsme nalezli jakýsi malý starý opuštěný lom, všude zbytky rozlitého asfaltu, rezavé nádrže. To nám ale nevadilo, hlavně že terén byl zapuštěný a tak chráněný před poměrně silným větrem a zraky případných, po nedaleké silnici projíždějících domorodců. Nanosíme dřevo na oheň, stany už stavíme za šera.

Na plácku, který byl jako jediný trochu rovný pro jejich stavbu je slušné množství semenáčků kaktusů, což nás sice těší, na druhou stranu ale trochu komplikuje stavbu stanů. Po večeři posedíme hodinku u ohně, spát se jde brzy, časový posun z letu je ještě citelně znát a ráno nás přece čekají dlouhé přesuny a další zajímavé rostliny.

Pokračování příště…

Deník z cesty po Mexiku 2012 - 1 | 2

zpět

Autor:
Václav Navrátil  

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630