Kaktusy ve Šternberku (8)

Téměř každý kaktusář se během roku snaží navštívit nějaké kolegy, aby zjistil co nového v jiných sbírkách, co komu lépe roste, kvete nebo co dělají kolegové jinak. Důležité je také, si něco nového dovézt.

Náš olomoucký klub zajíždí každoročně k jiným kaktusářům, a to na svých pravidelných zájezdech, které se uskutečňují několikrát do roka. Po dvou letech jsme se opět rozjeli do jiných krajů než českých a navštívili kaktusáře v Rakousku. Výletu se zúčastnilo 16 členů a jeli jsme čtyřmi auty, včetně dodávky, abychom uvezli všechny nakoupené rostliny.

Jako první zastávka byla návštěva u pana Nagla, který je specialistou na kaktusy Severní Ameriky, zejména na rody Thelocactus a Stenocactus.

Obr. 1 - Zprava – Helmut Nagl, Josef Tichý, Oldřich Ťuka

Je až obdivuhodné, jak i ve svém věku pan Nagl zvládá svou sbírku. Rostliny vypadají opravdu skvostně. Pan Nagl nás přijal velmi přívětivě a snad každý si z této sbírky odvážel nějaký suvenýr.

Obr. 2 - Skupina astrofyt u pana Nagla
Obr. 3 - Naprosto skvostné hexaedrophorus v. lloydii

Druhým zastavením byla sbírka pana Andrease Hofera. Myslím, že pro nás všechny to byl naprostý šok. Znal jsem sice tuto sbírku z obrázků, ale realita předčila veškerá očekávání. Naprosto precizně udržovaná sbírka, která představuje rostliny vysázené volně ve dvou sklenících. Sbírka je stará cca 40 let. Rostliny jsou bez jediné skvrnky a nezbývá než před jejich pěstitelem hluboce smeknout. Významným pomocníkem v této úchvatné oáze v srdci Alp je bezesporu i paní Hoferová.

Obr. 4 - Místo klasických alpských muškátů najdete u Hoferů
v oknech zimovzdorné opuncie
Obr. 5 - Naprosto úchvatná scenérie hlavního vytápěného skleníku
Obr. 6 - Část nevytápěného skleníku, teplota zde v zimě klesá až k -10 °C
Obr. 7 - KK Olomouc s manžely Hoferovými

Dalším zastavením byla sbírka známého gymnofila Helmuta Amerhausera a jeho ženy Doris, která má ve své sbírce vše ostatní mimo gymnokalycií. Celý komplex skleníků zabírá téměř celou zahradu. Gymnokalycia zde jsou hlavně ve formě importů.

Obr. 8 - Helmut Amerhauser a Josef Tichý
Obr. 9 - Sbírka gymnokalycií
Obr. 10 - Sbírka Doris Amerhauserové

Druhý den nás čekal návrat a cestou zpět jsme měli v plánu navštívit sbírky Ernsta
Baumgartnera a kaktusářského guru Waltra Rausche ve Vídni.

U Ernsta Baumgartnera nás v kaktusářské oáze ve Vídni přivítala jeho manželka Drahomíra. Jak už jméno napovídá, paní Drahomíra je původem Češka a tak jsme mohli použít zase svůj rodný jazyk. Ve sbírce bylo vidět spoustu pěkných a letitých rostlin. Ve venkovní části se pak na drátěné stěně nacházely tilandsie.

Obr. 11 - Pohled do skleníku
Obr. 12 - O čem asi Pepa Tichý s panem Baugartnerem diskutuje?
Obr. 13 - Rozsáhlá kolekce astrophyt

Myslím, že poslední sbírku není potřeba představovat. Walter Rausch – ikona mezi kaktusáři, a to zejména mezi těmi, kteří pěstují Jižní Ameriku. Ve sbírce bylo vidět opravdu velmi mnoho krásných rostlin. Zejména rostliny ve venkovním pařeništi nechávali většinu z nás v němém úžasu. Walter Rausch ,i když připoután na invalidní vozík, stále aktivně o sbírku pečuje.

Obr. 14 - Sbírkový skleník Waltera Rausche
Obr. 15 - Venkovní pařeniště s obrovskými soehrensiemi
Obr. 16 - Kaktusáři v němém úžasu

Příště opět nashledanou
Michal Rec

zpět

Autor textu a fotografií:
Ing. Michal Rec
E-mail: michal.rec(zavinac)carciton.cz
http://www.carciton.cz/kaktusy/rec.htm

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630