Kaktusy ve Šternberku (3)

Dnes se podíváme na poslední místo, kde pěstuji kaktusy. Venkovní skalka – místo, kde je nejsnadnější dosáhnout napodobeniny přírodního stanoviště.

Skalku mám umístěnou podél skleníku na východní a jižní straně. Celková výměra venkovní expozice je 30 m2 a do budoucna se počítá s vybudováním skalky na střeše místnosti u skleníku ( dalších cca 20 m2). Záhon je založen na dvaceti centimetrech drenáže a vrstva samotného substrátu je 10-20 cm. Tak jako uvnitř skleníku jsou základem vápencové kameny, mezi nimiž jsou umístěny rostliny. Záhon byl dokončen teprve letos, takže bude ještě postupně doplňován o rostliny.

V záhonu nejsou umístěny jen kaktusy, ale samozřejmostí jsou rozchodníky, netřesky, skalničky, trávy a postupně přibudou i miniaturní keře a stromy. Největší podíl z kaktusů tvoří zatím opuncie, ale postupně přibývají echinocereusy a jiné zimovzdorné druhy.

Opuntia basilaris cv. Bern

Kaktusová skalka je zcela jistě výzva a pokud se věc podaří, je to velká radost. Samozřejmostí na takové skalce jsou pak i suchomilní živočichové. Takže není problém spatřit na kameni vyhřívající se ještěrku, která má úkryt mezi kameny s opuncií. Kvetoucí skalničky pak lákají motýly a na rozkvetlých opunciích se pasou čmeláci.

Problémem takových skalek bývá plevel, který se mezi kaktusy špatně ničí, proto by se kaktusy neměly sázet příliš blízko sebe, aby se k němu dalo dostat.

Důležitá je také dobrá drenáž. Plevel potřebuje daleko více vláhy než suchomilné rostliny a když už vyroste, tak silně miniaturní. Takový plevel není ani potřeba ničit, jelikož nepřežije první dlouhotrvající sucho.

Vhodným doplňkem, hlavně v jarních měsících, jsou lomikameny. Než se dostanou kaktusy do formy, tak příjemně oživí terén.

Bez práce skalka určitě není, ale je to práce příjemná. A když tu práci svěříte do rukou odborníka, tak je to v pohodě. Tady je jeden i s nářadím.

Nashledanou zase příště. Snad už aktuálně s novinkami roku 2012.

Ing. Michal Rec
E-mail: michal.rec(zavinac)carciton.cz
http://www.carciton.cz/kaktusy/rec.htm

 

zpět