Kaktusy ve Šternberku

Jak jsem se zmínil již v úvodu, novým skleníkem jsem si splnil letitý sen. Nyní bych se chtěl s Vámi podělit o své postřehy z této stavby a představit svoji sbírku.

Skleník

Jsem v podstatě mexikomilec, který si chtěl kousek toho Mexika vytvořit doma a tomu jsem přizpůsobil svůj skleník. Rozměry skleníku jsou 7 x 13m , výška v hřebeni 4,5m a ze severu je skleník chráněn přístavbou, která slouží jako kotelna, odpočívárna, místnost na výsevy, galerie, sklad květináčů a jiných potřeb a také jako chladnička ( teplota je tu v parných dnech okolo 23 stupňů). Zbývající 3 strany skleníku jsou zcela otvíratelné, takže proudění vzduchu je zcela zaručeno. Aniž bych to tušil, tak se podařilo perfektně vyřešit teplotní režim. Maximální teplota naměřená ve skleníku byla 45 stupňů. V zimě je teplota udržována v rozmezí 9-12 stupňů. Vytápění je samostatným plynovým topením a náklady na topení se pohybují kolem 15 tisíc Kč. Kaktusy jsou umístěny po obvodu skleníku na parapetech, uprostřed skleníku je záhon s volnou kulturou o rozměrech 3,5 x 10m. Na východní a jižní straně je okolo skleníku skalka se zimovzdornými kaktusy a suchomilnými skalničkami.

Když se astrofyta domluví, tak je to paráda.

Většina mé sbírky zahrnuje kaktusy Severní Ameriky. Vyhraněnou specializaci nemám, ale mezi mé oblíbence patří hlavně thelokaktusy, ferokaktusy a astrofyta.

Skupina stenokaktusů

Thelokaktusy mám opravdu rád…

ale i ferokaktusy a echinomastusy jsou super

A na závěr něco z venkovní skalky

Pro tentokrát je to vše. Příště se podíváme na další zákoutí mé sbírky. Přeji Vám hodně pěstitelských radostí v závěru kaktusářské sezóny a hlavně ještě trochu toho sluníčka, protože není nic lepšího než kaktusy hrající ve všech barvách, pod svitem ranního slunce.
 

Michal Rec

 

zpět