Kaktusy ve Šternberku (5)

Už je to tady! Sezóna se konečně začíná rozbíhat. Pár slunečných dnů v únoru už pomalu začalo otvírat vrcholy rostlin a některé již lačně očekávají první zálivku. I když ještě v polovině měsíce to vypadalo docela beznadějně. Letošní zima začala sice pozdě, ale vyřádila se dostatečně, jak je patrno z přiloženého obrázku, který je někdy z poloviny února. 

Je však známo, že příroda je mocná a už na konci února začínají kytky bujet novým životem. S vodou není třeba spěchat, ale jelikož se teploty za slunných dní ženou někde k 35 stupňům, tak semenáče, uebelmannie a agáve na první mlžení netrpělivě čekají. Po pár přísunech první jarní (nebo ještě zimní) vláhy se hned začnou nalévat poupata, aby se předvedly květy v plné své kráse. Během jednoho týdne se otevírají temena telocactusů, stenocactusů a sclerocactusů a v nich se mačká množství poupat.

Mamilopsis senilis

Sclerocactus mesae-verdae SB 1010

Jak jsem již předeslal, takovými posly jara ve skleníku jsou ancistrokaktusy, které již na konci února pravidelně vykvétají. Pokud je ještě špatné počasí, je samozřejmě problém s pylem. Ancistrokaktusy jsou velmi vděčné kytky, jelikož spolehlivě vykvétají i dvouleté semenáče.

Skupinka ancistrokaktusů

Snad vůbec první jsou však rostliny Gymnocactus knuthianus, Turbinicarpus valdezianus a pseudopectinatus, které začínají kvést již na konci ledna. Samozřejmostí zimního kvetení jsou také některé mamillarie.

Gymnocactus knuthianus MR 41

Ancistrocactus tobuschii

Ještě jednou skupinka ancistrokaktusů

Ancistrocactus brevihamatus ssp. nova JŠ, Charco Blanco

Při zimním přesazování je také samozřejmě nutné udělat rekognoskaci terénu a zjistit, kde nám co vyrostlo bez našeho přičinění.

Zde Ferocactus glaucescens

Čile k světu se mají také semenáčky Thelocactus freudenbergii MR28

Na závěr ještě pár sukulentů:
Crassula ovata - Tyto kytky patří k těm nejobyčejnějším z obyčejných. Když však v létě nešetříte se slunečními paprsky a v zimně máte možnost světlého a chladného stanoviště, tak se odmění různě zabarvenými listy a spoustou bílo růžových kvítků. Vždy v zimě jsem vlastně rád, že ji mám.

Crassula ovata

Echeveria sp. - Tuto kytku jsem dostal od pana Typovského a musím říct, že je to v květináči takové nevzhledné koště s růžicemi modravých listů na půlmetrových kmíncích. Když však na začátku února vytvoří až 20 cm dlouhá květenství na červených stvolech, tak hned přemýšlím o tom, do jakého pěkného květináče ji na léto přesadím.

Echeveria sp.

Bursera fagaroides s Mammillaria bravoae

Hodně úspěchů do začátku sezóny a příště nashledanou.
Michal Rec

zpět

Autor textu a fotografií:
Ing. Michal Rec
E-mail: michal.rec(zavinac)carciton.cz
http://www.carciton.cz/kaktusy/rec.htm

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630