Mexikem nejen za rodem Thelocactus
Jarní cesta 2015 - Díl 5.

 

Den šestnáctý, 26. 2. 2015
Galeana – Dr. Aroyo


Autor:
Karel Beneš - Ben

Ráno v hotelu Magdalena na náměstí v Galeaně. Venkovní teplota 4°C, uvnitř o něco víc, vyhřáto vlastními těly, topení se zde zřejmě pro nadbytečnost dosud nezavedlo. Vyrážíme opět časně a již v osm hodin obdivujeme Turbinicarpus (nebo chcete-li Gymnocactus) begunii na lokalitě kousek pod Galeanou. Odpadky pokrývají prakticky celou oblast a ani za světla se nedá najít kousek místa, kde by cestovatel hlavu složil, aniž by ležel ve střepech z rozbitých lahví a dalším smetí. Smutné. Ale v tom smetišti překrásné rostliny.

Gymnocactus beguinii, Galeana, foto Karel Beneš

Pokračujeme směrem na jih a po cestě se zastavujeme na více či méně známých lokalitách:
U cesty. Je to místo, které by se dalo označit tak, že tady chcípl pes. Ten skutečně leží blízko hledané neobesejky.

Neobesseya asperispina, foto Karel Beneš

U žlutého bagru. Ten zapadlý a poškozený bagr má výdrž a v celkem nezměněné podobě je již léta z dálky patrný jako maják lokality (dnes) kvetoucích kruegerii a Stenocactus crispatus(?).

U žlutého bagru

Echinocereus knippelianus v. kruegerii, foto Karel Beneš

V zatáčce. Náhodná zastávka na pastvině se slibně vyhlížejícím řídkým borovým lesem. Nic světoborného, pouze pár rostlin, byť kvetoucích Stenocactus sp. U La Ascención (Nuevo León) pozorujeme Neobesseya sp.

Thelocactus horizonthalonius f. minimus, foto Karel Beneš

Echinocereus pulchellus v. scharpii, foto Karel Beneš

Aramberri (NL). Vedle silnice obrovský výkop, do kterého se pokládá dlouhá roura asi metr v průměru. Kolem výkopu je vysoká bariéra z vytěženého prachu. Kdo by uvěřil, že se v něm dá utopit a nenávratně poškodit fotografický aparát. Po jedné straně výkopu Ariocarpus confusus, po druhé straně pak kvetoucí Thelocactus bueckii, doprovázený Echinocactus platyacanthus, Ferocactus steinesii.

Thelocactus buekii, foto Karel Beneš

90. km – mezi Aramberri a Dr. Arroyo (dvě blízké lokality). Zlatý hřeb dnešního programu. Krajina zřejmě málo dotčená zemědělskou činností, bohatá na zajímavé rostliny. Nedaleké polní letiště s asfaltovou přistávací plochou a odstavený nákladní automobil mezi oběma lokalitami sice nepůsobí zrovna uklidňujícím dojmem, ale několik kvetoucích rostlin to vynahrazuje.

Na prvním místě, Turbinicarpus pseudopectinatus f. rubriflorus, Thelocactus bueckii, Mammillaria candida, Mammillaria albicoma, Stenocactus erectrocentrus, Coryphanta sp. (2x).

Turbinicarpus pseudopectinatus f. rubriflorus, foto Karel Beneš

A o kousek dále, Turbinicarpus subterraneus, Encephalocarpus strobiliformis, Thelocactus bueckii, Echinocereus pectinatus, Thelocactus bicolor, Stenocactus erectrocentrus, Echinocactus platyacanthus, Ferocactus steinesii, Cporyphanta sp. (2x), Mammillaria sp. (2x), Neolloydia sp.

Gymnocactus subterraneus, foto Karel Beneš

La Trinidad. Poslední dnešní kaktusová lokalita (následovala pak ještě jedna „keška“). Vane tak silný vítr, že udržet se na skalách je trošku problematické. Ale rostliny jsou nádherné. Thelocactus conothelos var. argenteus, Thelocactus polycephalus (multicephalus?), Stenocactus erectrocentrus, Neolloydia conoidea, Mammillaria candida, Mammillaria sp., Echinocereus ingens.

Thelocactus argenteus, foto Karel Beneš

Pokračujeme pak ještě pár kilometrů směrem k Jaumave. Téměř za tmy hledáme místo k noclehu a nalézáme jakousi slepou odbočku z „prašky“ na políčko. V silné vrstvě prachu (půl metru to rozhodně není, přestože někteří škarohlídi to tak vidí) zakládáme tábořiště a rozbíjíme stany. Náhodný jezdec na koni, který se vyloupl z naprosté tmy, nám prozradil, že jsme na místě křižovatky několika cest a že bude možná po ránu poněkud rušno, neboť se zítra pořádá v nedaleké vesnici pohřeb. To se také ráno potvrdilo a skutečné kolem nás prošlo či na oslech nebo koních projelo, doprovázeno psy, několik místních obyvatel. Jeden z pejsků objevil zbytek naší večeře, neboť se připravovalo hovězí s cibulí a bramborami, a obohatil si tak zajisté velmi skromný psí jídelníček.

Den sedmnáctý, 27. 2. 2015
Turbinicarpus graminispinus


Autor:
Čenda Kodejška

Hned ráno nás čeká, podle mého žebříčku hodnot, zážitek nejvyšší hned po valdezku, totiž lokalita Turbinicarpus graminispinus. Z domova jsem si vezl informaci, že to jsou miniatury, které rostou v trávě, a tudíž se těžko hledají. Asi někde jinde; na té námi navštívené lokalitě jsme jich většinu našli na plochém vyvřelém skalisku, v jamkách, kde se uchytilo trochu nějakého humusu a semtam i špetka nějaké travičky. Ostatní kaktusovou vegetaci na lokalitě jsme tak trochu opomíjeli: Thelocactus conothelos, Mam. spec. malá bílá, Ferocactus steinesii, Echinocactus ingens.

Turbinicarpus graminispinus

Turbinicarpus graminispinus

Sjíždíme z hor, před jedenáctou hodinou se v Jaumauve u OXXO setkáváme s partou Jakubec a spol.

OXXO

Ariocarpus trigonus elongatus

Pokračujeme na San Antonio, na lokalitu pruhovaných Astrofytum myriostigma a Ariocarpus trigonus elongatus, který zde roste v břidlicové drti.

Obregonia denegri

Ariocarpus trigonus

Potom zajíždíme k Ejido Compuertas, na lokalitu Obregonia denegri a Ariocarpus trigonus. Obregonky začínají hned na úpatí kopce, u cesty a jsou to pořádně velké kusy! Směrem do kopce je doprovázejí i trigonusy, vše vedle sebe v těsném společenství. Fakt úžasná lokalita! Tisíce obregonií a trigonusů na tom kopci!

Obratník Raka

Odpoledne překračujeme obratník Raka, to se musíme samozřejmě vyfotit! Před třetí hodinou jsme opět v Jaumauve.

Občerstvení

Posilněni tacosy odjíždíme na poslední dnešní lokalitu, kterou je Thelocactus garciae u Bustamante. Některé jsou vysmažené pěkně do červena; malá bílá mamilárie se chrání hustým otrněním.

Thelocactus garciae

Mamilárie

Thelocactus garciae

Thelocactus garciae

Po delším hledání vhodného místa nakonec zakempujeme poblíž Francisco Madero, údajně poblíž oblíbeného nocležiště Jakubcovy party; taky že tam byli!

Den osmnáctý, 28. 2. 2015
Rovinami okolo Tula a Las Tablas



Autor:
Honza Provaz

Nocoviště za Tulou a ráno lokalita Francisco i Madero. V křovinatém terénu nacházíme Ariocarpus retusus forma pulchelus. Kromě toho ještě mamilárii pro mě utajeného názvu a pěkné trsy Mammillaria surculosa.

Ariocarpus retusus pracovně nazývaný pulchelus

Rostou zde ještě moje oblíbené Stenocactus

O kousek dál na vyschlé planině s pár keři ukryté pod terénem zatažené rostliny Lophophora koehresii.

Lophophora koehresii

Vyrážíme dál a na lokalitě Palomas hledáme a nalézáme jednu utrápenou rostlinu Turbinicarpus jauernigii. Kromě toho ještě leuchtenbergie a Astrophytum myriostigma. U La Morita náhodný výstup na kopec u hřbitova. Zde rostou krásné mamilárie klisingiána a méně krásný Thelocactus tulensis. Pokračujeme dál a u Las Tablas vyrážíme na malý kopeček bohatě porostlý rostlinami. Je zde vícežeberné Astrophytum myriostigma, ale pro mě je pět žeber to pravé.

Astrophytum myriostigma, Las Tablas

Kromě těchto rostlin ještě Mammillaria microthele, Neolloydia conoidea, Echinocereus cinerascens, Turbinicarpus lophophoroides a obří Echinocactus ingens. Pokračujeme v cestě a za odměnu rozbíjíme tábořiště u jezírka Sabinas. Voda 31 stupňů, křišťálová a ještě k tomu s rybami. Nenecháváme je plavat samostatně a přidáváme se.

Kouzelný konec dne a nádherná koupel.
Lepší závěr dne jsem si nedovedl představit.

 
Den devatenáctý, 1. 3. 2015
Las Sabinitas – San Francisco – Jalpan – Balneário Oasis


Autor:
Vlasta Lukeš

Táboření u jezírka Las Sabinitas (Los Peroles) nebylo zcela podle našich původních představ o zdejším klídku a pohodě. Jacísi místní mladíci, kteří sem večer přijeli na motorkách rybařit zůstali sedět u našeho ohně až hluboko do noci a spálili všechno dřevo, které jsme si pracně nasbírali a přivezli autem. Ráno bylo dosti chladné, a tak pouze Honza, ještě za tmy, neodolal chuti na další koupání v 31°C teplé vodě jezírka.

Jezírko Las Sabinitas při východu slunka

Chvilku po osmé jsme se rozloučili s přáteli ze skupiny Václava Jakubce a vyrazili na další cestu na San Francisco, na známou lokalitu s „kočkami“, přesněji Ariocarpus kotschoubeyanus ssp. sladkovskii. Není jich tady zvláště velké množství, ale dají se najít snadno hned u cesty. Početné zbytky květů v jejich temenech svědčily o bohatém kvetení během loňského podzimu. Jak známo, občas se tady najdou i velmi pěkně opracované hroty šípů z mléčně bílého pazourku, ale letos jsme vyšli naprázdno.

Ariocarpus kotschoubeyanus ssp. sladkovskii, San Francisco

Další zastávka byla na lokalitě Santa Rita, mezi San Francisco a Rio Verde, kde se vyskytuje nejen velmi pěkná forma Ariocarpus retusus nazývaná „scapharostroides“, ale také Glandulicactus uncinatus, Coryphantha erecta, Coryphantha spec. a Mammillaria spec. zelená.

Ariocarpus retususscapharostroides“, Santa Rita

Městem Rio Verde jsme projeli bez zastávky a někdy před polednem překročili hranici států San Luis Potosí a Querétaro. Na oběd jsme se zastavili v Jalpanu. Toto pohledné město s pěkným velkým kostelem jsme navštívili již několikrát a bohužel to vždycky znamenalo, že naše mexická cesta se blíží ke konci.

Kostel v Jalpanu

Nedaleko známé odbočky na Peñamiller jsme si ve strmém svahu přímo nad silnici nafotili několik rostlinek Strombocactus disciformisjarmilae“, bohužel pouze se zavřenými květy.

Strombocactus disciformis jarmilae“ u odbočky na Peñamiller

Rozhodli jsme se pro nocleh u nedalekého koupaliště s názvem Balneário Oasis. Poslední úsek cesty k němu vede korytem tekoucí říčky. Vzhledem k nedělnímu odpoledni jsme tady našli celkem hodně lidí, ale nenechali jsme se odradit. V místní restauraci jsme si dali dobrou večeři a pivo a počkali tam až do setmění, než jsme se pustili do stavění stanů na místním parkovišti.

Balneário Oasis

Pokračování příště…

Mexikem nejen za rodem Thelocactus, díl 1. | 2. | 3. | 4.

zpět

Karel Pavlíček
e-mail: 
 

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630