Mexikem nejen za rodem Thelocactus
Jarní cesta 2015 - Díl 3.

 

Den osmý, 18.2. 2015
Od Parasu do Cuatra



Autor:
Karel Pavlíček

Když jedu od Parrasu spojkou na MEX 40, nikdy nezapomenu zastavit se v San Lorenzu. Ve vinotéce nakoupím jedno nejlepší bílé pro maminku a tátu, jedno nejsladší pro ženu a jedno polosuché pro sebe na večer. Za pár peso nás i provedli po rozsáhlé výrobně tamních vyhlášených vín a brendy.

Na exkurzi v San Lorenzo

Muzeum strojů na zpracování vína

Uskladnění speciálních vín

Po nezdařeném průjezdu do Sierra Delicias pokračujeme severně na Cuatrocienegas. Asi 50 km jižně z Cuatrocienegas na San Pedro de las Colonias leží El Hundido. El Hundido je mezi kaktusáři pojem a to nejen mezi kaktusáři cestujícími. Většinou lidé kteří míří do mexické Coahuily, očekávají městečko, či půvabnou vesnici. Realita je ovšem taková, že El Hundido je jen jedno stavení, přičemž slovo stavení je ještě nadnesené. Je to vlastně dnes již opuštěný, zchátralý domeček o dvou místnostech. Ještě před pár lety ale fungoval jako restaurace a s kamarády jsme si tam náramně pochutnali na Rančerských vejcích.

V Hundidu se ale staví z jiného důvodu než kulinářského. Odbočíte li první odbočkou za „restaurací“ doleva a rovinou asi jeden km, dostanete se k mírně se zdvihajícím skalám. Už v rovině rostou nádherní, v dospělosti do spirály se kroutící Echinocactus horizonthalonius. Ty opravdové skvosty ale rostou o trošku výš. Mezi rozpadlým vápencem se po pár metrech začínají objevovat masivní skalní plotny. A právě na nich se v agávích ukrývají Astrophytum senile aureum. Ty jsem pozoroval od okrajů Desierto Mayrán (asi 100 km jihojihovýchodně) přes okraj Sierra Paila až k El Hundido.

Astrophytum senile v. aureum, El Hundido, foto Karel Pavlíček

Astrophytum senile v. aureum, El Hundido, foto Karel Pavlíček

Dominantou lokality jsou trsy Grusonia bradtiana.

Lokalita El Hundido s porosty Grusonia bradtiana, foto Karel Pavlíček

Rod Coryphantha mně ještě dělá problémy. Je v něm mnoho rostlin na můj vkus příliš uniformních a přitom tak variabilních. Čím více ale cestuji po Mexiku a koryfanty pozoruju, tím výrazněji mi některé druhy ulpívají v paměti. Coryphantha werdermannii patří k těm výraznějším.

Coryphantha werdermannii, El Hundido, foto Karel Pavlíček

Coryphantha werdermannii, El Hundido, foto Karel Pavlíček

El Hundido je lokalita druhově rozmanitá. Ariocarpus fissuratus, Epithelantha micromeris greggii, Coryphantha poselgeriana, difficilis, pseudoechinus, Corynopuntia bulbispina, Glandulicactus uncinatus, Mammillaria grusonii a lasiacantha, Echinocereus stramineus, Lophophora williamsii, Thelocactus bicolor bolaensis

Thelocactus bicolor, foto Maria Lukešová

Večer dojíždíme na profláknuté nocoviště poblíž Astrophytum sanjuanense. Mám informaci, že by tu měli být i kluci z Česka. Když vidím mezi keři problesknout bílou karoserii kamionety, vím, že dnešní noc nebude krátká.

S mohutným troubením brzdím těsně vedle ní. Jsou si jako vejce vejci. Jedna značka, jedna barva, jedna půjčovna. A už přibíhá Vašek Jakubec a Petr Trafina. Velké vítání s celou skupinou, stisky rukou a smích. Tahle setkání bývají velmi příjemná.

Den devátý, 19.2. 2015
Pokus o Thelocactus lausseri


Autor:
Karel Beneš - Ben

Nocleh na tábořišti blízko Cuatro Ciénegas (de Carranza) – společné nocležiště s další výpravou z Česka. Vstáváme ještě téměř za tmy (zatímco naši přátelé spí jako dudci, ovšem s výjimkou Václava J., který prakticky nikdy nespí) a ještě před sedmou vyrážíme přes Cuatro Ciénegas směrem na Ocampo. Dnes nás čeká pravděpodobně nejdelší pěší túra celé expedice. Zkoušíme vjet do zahradnictví v předpokládaném směru, ale místní znalci nás odrazují, že bychom si moc nepomohli. Odstavujeme tedy vůz poblíž brány na prašné cestě, která je důkladně zamknutá a spoutaná řetězem. Nevyužíváme rady zajet zpátky do města půjčit si od majitele pozemku klíče a vyrážíme na pochod do mírného, ale vleklého kopce. Lokalita nebyla zatím navštívena žádným členem naší výpravy a jdeme tedy hledat pouze podle poněkud vágního doporučení přátel a obhlídky internetových map.

Lokalita poblíž Thelocactus lausseri, foto Karel Pavlíček

Cesta je dosti úmorná a počáteční pocit chladu vystřídá postupné přehřívání, ba i strádání organismu, zvláště když si někdo zapomene vzíti sebou doporučené množství nápojů. Po cca 8-10 kilometrech přicházíme k začátku kaňonu tvořícím poněkud širší písmeno „V“ – podle popisu právě ono hledané místo. Bohužel ani po několikahodinovém průzkumu dole v korytě, na svahu plném sypajícího se kamení, ba ani vysoko na skalách hledanou rostlinku Thelocactus lausseri nenalézáme. Je zde sice plno jiných kaktusů: Epithelanta micromeris, Echinocactus horizonthalonius, Lophophora williamsii, Ariocarpus lloydii a další (Coryphantha sp. – nejméně tři druhy, Escobaria sp., Echinocereus sp. a samozřejmě několik druhů opuncií), ale hlavní cíl zůstává nenalezen. Snad příště.

Lokalita poblíž Thelocactus lausseri, foto Karel Pavlíček

Lophophora williamsii, lokalita poblíž Thelocactus lausseri, foto Karel Pavlíček

Ariocapus fissuratus, lokalita poblíž Thelocactus lausseri, foto Karel Pavlíček

Vracíme se stejnou cestou, tentokrát sice s kopce dolů, ale zase jsme již poněkud znaveni. Přejíždíme do Cuatro Ciénegas, kde si dáváme pozdní oběd v „nóbl“ restauraci La Casona. Při té příležitosti zjišťujeme, že přinejmenším v této části obce neteče voda (nějaká vážnější porucha, na jejímž odstranění se intenzivně pracuje), což nás trošku zneklidnilo, neboť dnes byl plánován očistný pobyt v hotelu. Po ubezpečení, že voda určitě poteče, se přesouváme do známého hotelu Santa Fé v okrajové čtvrti. Zde nás zase čeká výpadek elektrického proudu kvůli přepojování drátů na blízkých sloupech, ale jsme informováni, že voda teče a elektřina bude zapojena ještě tohoto dne v 17:00.

Pohled z lokality u Cuatro Ciénegas

Astrophytum niveum, Cuatro Ciénegas, foto Karel Pavlíček

Část výpravy tedy užívá vymožeností civilizace a Honza s Benem odjíždí shlédnout blízkou lokalitu 6 km západně, poblíž takzvaného „Soliska“. Je to sice chráněná rezervace, ovšem místními bohatě zneužitá jako smetiště (když už se nedá využívat k hospodářským účelům). Ještě že na příkré svahy se nechce nikomu smetí vynášet a původní vegetace zde dosud přežívá: Astrophytum niveum, Ariocarpus lloydii, Mammillaria pottsii, Echinocactus horizonthalonius, Escobaria sp., Lophophora williamsii, Epithelantha micromeris, Hamatocactus hamatacanthus, Echinocereus sp.

Astrophytum niveum, Cuatro Ciénegas, foto Karel Pavlíček

Kostel na náměstí Cuatro Ciénegas při večerní procházce

 

Den desátý, 20.2. 2015
Od Cuatra až k La Palomě


Autor:
Čenda Kodejška

Ráno v 8 hodin opouštíme hotel Santa Fé v Cuatro Cienegas. Míchaná vajíčka a káva k snídani v restauraci vylepšují náladu, a tak vyrážíme směr San Juan de Boquillas. Tam jsme našli několik Astrophytum capricorne ssp. sanjuanense, Thelocactus bicolor, Echinocereus pectinatus, Escobaria sp. a Mammillaria sp. (malá bílá, kvetoucí).

Thelocactus bicolor

Astrophytum capricorne ssp. sanjuanense, San Juan de Boquillas

Pokračujeme do Monclova, kde v místní Sorianě opět doplňujeme zásoby a v pravé poledne vyrážíme na lokalitu La Muralla za červenokvětými Echinofossulocactus multicostatus. Velmi zajímavá rostlina, jakoby si vytáhla do květů nevšední červeň z červené skály, na které roste. Máme štěstí - počasí je slunečné, a tak fosuláče nacházíme pěkně rozkvetlé. Jen keřovitý porost, pod kterým některé rostou, se mi zdá nějaký řidší a nižší, než před třemi roky.

Echinofossulocactus multicostatus, červenokvětý skvost od La Muralla

Echinofossulocactus multicostatus, červenokvětý skvost od La Muralla

Uháníme na jih, na známou lokalitu u La Luz s kristátními Ariocarpus retusus a taky za Thelocactus rinconensis ssp. palomaensis. Posledně jmenované nalézáme opět v plném květu. Zdá se, že na této lokalitě se od března/dubna 2012, kdy jsme ji také navštívili, nic nezměnilo, rostliny jsou v dobré kondici a za 2 měsíce budou thelokaktusy plné semen.

Ariocarpus retusus, kultovní kristáty od La Luz (La Paloma)

Ariocarpus retusus, kultovní kristáty od La Luz (La Paloma)

Ariocarpus retusus, kultovní kristáty od La Luz (La Paloma)

Thelocactus rinconensis ssp. palomaensis, La Luz (La Paloma)

Thelocactus rinconensis ssp. palomaensis, La Luz (La Paloma)

Na lokalitě se ještě vyskytují Coryphantha difficilis, Coryphantha neglecta, epitelanty, ancistrokaktusy, echinocereusy a jiné.

Epithelantha micromeris, La Luz (La Paloma)

Ancistrocactus scheeri, La Luz (La Paloma)

V 16:30 zakempováno, do 18:30 odpolední siesta, pak táborák, k večeři jsme všichni mlaskali nad Karlovým masíčkem s brambory a cibulí. Když bylo sklizeno, přišla pro mne novinka: Karel otevřel „mluvicí láhev“ tequily! Jenže ji teď nemám v ruce, tak nemohu mluvit, tak jen foto.

Večerní oheň, masíčko, tequila, pohoda

A mám pocit, že v sobotu ráno hladina zbytkového alkoholu byla dost vysoká…

 

Den jedenáctý, 21.2. 2015
La Luz – El Pilar – Nuevo Yucatán


Autor:
Vlasta Lukeš

Noc u opuštěné vesničky La Luz na východním okraji Sierra del Paila byla klidná a východ slunka mimořádně barevný, a tak touze zachytit tu nádhernou podívanou na fotce podlehl asi každý z nás.

Východ slunka nad La Luz

Chvíli po osmé hodině jsme vyrazili na další cestu kolem Paily. Ještě však bylo nezbytné se na chvilku zastavit u ruiny kostela v La Luz a pořídit skupinovou fotku naší výpravy.

Před kostelem v La Luz – zleva Ben Beneš, Vlasta Lukeš, Marie Lukešová,
Václav Chadraba, Čenda Kodejška, Honza Provaz a autor snímku Karel Pavlíček

Pailu jsme objeli zjihu širokým obloukem a dorazili k známému kaktusářskému kopci El Pilar. Během kratší zastávky jsme se věnovali fotografování zdejších kaktusů na jeho západním svahu (Echinocactus horizonthalonius, Thelocactus bicolor, Mammillaria pottsii, Epithelantha micromeris a Astrophytum capricorne minor). Čenda hledal na přilehlé pláni Ariocarpus kotschoubeyanus var. macdowellii, a potvrdil nám předchozí zjištění, že „koček“ je tady nějak čím dál tím méně.

Thelocactus bicolor pod El Pilar

Od El Pilar a Estación Marte jsme vyrazili na sever směrem k vesnici Nuevo Yucatán a zastavili na lokalitě známé z předchozích cest. Naším hlavním cílem bylo nafotografovat zdejší populaci Thelocactus rinconensis ssp. nidulans (dále jen „Th. nidulans“), pokud možno v plném květu. Potvrdili jsme si, že tyto teláky kvetou opravdu brzy na jaře, mnoho rostlin už mělo čerstvé plody, ale bylo tady i dost poupat a naštěstí i pár otevřených květů. Květy nidulansů sice neposkytují nějakou skvělou podívanou, jsou relativně malé, bílé až růžové, s tmavším středním proužkem, a mezi dlouhými trny v temenech se ani nemohou pořádně otevřít. Pro přátele tohoto rodu jsou ale vítaným úlovkem do archivu fotek.

77

Thelocactus nidulans na lokalitě jižně od Nuevo Yucatán

Thelocactus nidulans, délka pinzety je asi 12 cm

Thelocactus nidulans – detail růžově zbarveného květu

Ve zdejším rostlinném společenství převládá Opuntia bradtiana, ale najde se i pár kousků Leuchtenberia principis a Astrophytum senile aureum.

Astrophytum senile aureum, jižně od Nuevo Yucatán

Při následující krátké zastávce u Nuevo Yucatán jsme našli nidulansy ještě více odkvetlé, a tak jsme za chvíli již spěchali dál, s cílem dostat se do Caňonu Verde. To je původní lokalita jednoho ze zdejších kaktusových endemitů s podivným jménem Acharagma aguirreanum. Před několika lety ji zde našel náš krajan Zlatko Janeba a ochotně nám poskytl svoji gépéesku. Bohužel jsme se ale k ní nějak nedokázali strefit. Garmin pořád ukazoval někam přes kopec, jezdili jsme po jakýchsi rozdrbaných cestách, vedoucích k opuštěným dolům (Zona de Minas) dosti dlouho, ale nakonec jsme to vzdali. Rozhodli jsme se pro nocleh na naší známé lokalitě „U astrophyta“, asi 6 km severně od Nuevo Yucatán, kde jsme s různými výpravami již párkrát spali, poprvé na podzim 2003. Slunko pomalu klesalo k západu a vrhalo dlouhé stíny. Rychle jsme ještě pořídili pár fotek zdejších bikolorů, na které se docela dobře hodí původní popis Th. wagnerianus. Rostou jako štíhlé sloupky, mají 13 žeber a velmi husté žluté vytrnění.

Thelocactus bicolor wagnerianus“ na lokalitě „U astrophyta“

Původní velké exempláře Astrophytum senile aureum, podle kterých jsme zdejší lokalitu kdysi pojmenovali, tady už bohužel nejsou, ale několik mladých rostlin se přece jen ještě najde.

Astrophytum senile aureum, mladá rostlina na lokalitě „U astrophyta“

Pokračování příště…

Mexikem nejen za rodem Thelocactus, díl 1. | 2.

zpět

Karel Pavlíček
e-mail: 
 

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630