Aloe monticola Reynolds (1957)

Poté co jsme s Pavlem Pavlíčkem při „Zavírání sezony“ poseděli v přátelském rozhovoru, tak jsem mu v dobrém rozpoložení mysli přislíbil článeček o listnatých sukulentech. Abych dostál svému slibu, zapátral jsem ve starších fotografiích a na jedné z cest po Etiopii jsem fotil aloi (jak jinak), kterou patrně málokdo v Evropě má ve sbírce a jen o něco málo více cestovatelů ji mělo příležitost vidět v přírodě.

Obr. 1 - Aloe monticola jižně Dese, Etiopie

Tuto pěknou a zajímavou rostlinku jsem měl možnost pozorovat na kopcích jižně od města Dese (Etiopie). Ne že bych jel cíleně studovat tento zubatý kousek, ostatně v této oblasti jsem hledal (a našel) Aloe weloensis. Ovšem přesné lokality „vzácnějších“ taxonů se nepublikují ani nesdělují. Musel jsem tedy hledat… Po opuštění města Dese směrem k vesnici Danya jsem hned na prvních kopcích pozoroval početné populace Aloe camperi (syn. A. eru), dále zde byly hojné Aloe percrassa a samozřejmě kříženci obou dvou taxonů.

Obr. 2 - Aloe camperi (přírodní kříženec)

Kousek dále jsem pozoroval poměrně robustní aloe, vzdáleně podobné A. secundiflora, ale zejména blízce příbuzné k Aloe harlana. Hned mi bylo jasné, že se jedná o žlutě kvetoucí příbuznou zmiňovaných druhů - Aloe monticola.

Obr. 3 - Aloe monticola jižně Dese

Aloe monticola roste na skalách nebo na trávou zarostlých skalách v nadmořských výškách nejméně 2300 metrů. Lesklé listy mívají několik světlých skvrn (ovšem není jich tolik, jak jsme zvyklí u Aloe harlana). Pokožka je olivově zelená a okraje listů zdobí markantní hnědé zuby. Mladší rostliny mívají pokožku podélně proužkovanou.

Obr. 4 - Aloe monticola jižně Dese

Pokud rostlinu zastihnete v období dešťů nebo těsně po nich, zpravidla máte možnost pozorovat květy. Husté hlávkovité hrozny kanárkově žlutých, nebo alternativně výrazně červených, květů září do dálky. Další evidentní zajímavostí je skvrnitý nebo proužkovaný květní stvol, což se hned tak u aloí nevidí.

Obr. 5 - Aloe monticola

Obr. 6 - Aloe monticola

Pokud některý z cestovatelů chce vidět všechny tři taxony aloí na jednom kopci (camperi, monticola a percrassa) pak pozice prvního zajímavého kopce je: 11°5.570'S, 39°38.061'V. Přesto ovšem doporučuji pokračovat pěšky až k Dania (jen asi 10 km). Třeba najdete i překrásnou Aloe weloensis… :-)

Obr. 7 - Aloe monticola

zpět

Text a foto:
Roman Štarha
www.aloes.wz.cz
http://aloes.eshop-zdarma.cz/

 
 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630