Aloe s nejvyšším květenstvím

Na zatím poslední cestě do Tanzánie jsem narazil na aloi, která mne neupoutala ani tvarem či zbarvením růžice, ani barvou nebo tvarem květů. Co bylo pozoruhodné byla výška květního stvolu - ten dosahoval až 350 cm (tří a půl metru). A to je opravdu hodně.

Obr. 1 - Růžice Aloe christianii, Tanzánie

Aloe christianii, tak se tato rostlina jmenuje, roste ostrůvkovitě na rozsáhlém území od Zimbabwe a Zambie přes Tanzanii, Malawi, D. R. Kongo až po Keňu. Původně byla zaměňována s robustnější Aloe pretoriensis, ta má ovšem jinou oblast výskytu a také tvar hroznů květů je odlišný od A. christianii.

Obr. 2 - Válcovité květy Aloe christianii, Tanzánie

Poměrně nevýrazná růžice A. christianii je tvořena asi 40 cm dlouhými listy, které v mládí mívají pokožku řídce skvrnitou. Těla rostou většinou solitérně, někdy ale málo odnožují. Pokud se najde trs rostlin, tak se většinou jedná o větší množství růžic a jejich potomků. Na okrajích listů jsou tvrdé, asi 5 mm vysoké zuby. Samotné válcovité květy jsou korálově červené, asi 45 mm dlouhé. Hrozen květů je válcovitý, přibližně 15 cm dlouhý. Markantní je ale výška květního stvolu, která běžně přesahuje 2,5 m a vzácně jsem našel stvoly delší než 3 metry. Pro porovnání - človíček na fotografii měří 140 cm.

Obr. 3 - Aloe christianii, Tanzánie

Obr. 4 - Aloe christianii, človíček na fotografii měří 140 cm

První rostliny jsme pozorovali v údolí na severní straně pohoří Udzungwa. Vyskytovaly se zejména v blízkosti řeky Great Ruaha, kde jsme spíš fotili slony a krokodýly. Přesto pár snímků jsme věnovali i sukulentním pryšcům, adeníím a aloím. Následně jsme zastavili v dnes již opuštěném „Baobab Campu“ u vesnice Kidayi (ostatně obrovská škoda, že kemp a lodge již nefunguje, neb jak jsme konstatovali, v době existence by byl kemp nejspíš překrásný). Zde většina pozorovaných rostlin kvetla a pohled na středně velké aloe ze kterých trčí třímetrové pruty květenství byl úchvatný. Tyčky stvolů byly natolik pozoruhodné, že i můj dlouholetý parťák zanechal focení rozkvetlých adénií a konstatoval, že „takhle divně kvetoucí aloe se mnou ještě nikde neviděl“.

Obr. 5 - Růžice Aloe christianii, Tanzánie

Když jsme následně ve vesnici Kidayi nakupovali, tyto aloe (ovšem společně s rostlinami Sansevieria a Adenium) zdobily téměř každé zápraží. Vím, že Aloe christianii nikdy nebude patřit k ozdobám našich sbírek listnatých sukulentů a ortodoxní kaktusáři v ní sotva najdou trochu krásy, přesto doporučuji všem cestovatelům, kteří se s touto rostlinou v rovníkové Africe setkají, aby si nafotili kontrast nepoměrně velkého květenství a malého těla tohoto taxonu.

Obr. 6 - Květy Aloe christianii, Tanzánie

zpět

Text a foto:
Roman Štarha
www.aloes.wz.cz
http://aloes.eshop-zdarma.cz/

 
 

Související články

Nejkrásnější skvrnité aloe (5/2011)
Aloe východní Etiopie (12/2012)
Novinka objevená na poslední chvíli - Aloe downsiana (12/2012) 
Nová publikce o rodu Aloe (02/2013)  
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630