Den po dni v Baja California (14)

Krátká porada nad mapou

8. 3.  Ráno, po krátké poradě nad mapou, vyrážíme směr sever, Rosarito–Punta Prieta–Cataviña. Zastavíme na krátké průzkumy jen když bude příslib něčeho zajímavého.

Pavel Pavlíček

Spěcháme, Pavel Pavlíček na hledání Echinocereus lindsayi vyčlenil 3 dny, je to hlavní cíl expedice!

Agve shawii

Míjíme nádherné trsy kvetoucích Agve shawii, rubínově svítící porosty Ferocactus gracilis, droboučké Mammillaria dioica, rozrostlé trsy Echinocereus engelmanii a impozantní obrovské sloupy Pachycereus pringleii

Porosty s Ferocactus gracilis

Mammillaria dioica

Echinocereus engelmanii

Tímto způsobem rychle dojíždíme až před Catavina, hledáme odbočku, kterou nám poradil Míla Zachar. Nacházíme ji na jiném kilometrovníku, mezi jeho a naší cestou uplynula řada let, zřejmě mohlo dojít i k přečíslování. Odbočujeme na km 198, kde sjíždíme na slibnou kamenitou prašku, místy obroubenou pěknými balvany. 

Pachycereus pringleii

Pavel Pavlíček už v těchto místech neúspěšně hledal za uplynulých 20 let třikrát. Echido Yaraguay – to byla už první, a jak se ukázalo, tak také správná informace od Stevena Bracka, v roce 1900. Rozkvetlé údolí je plné idrií a rudě do dálky svítících Ferocactus gracilis

Idria columnaris

Projeli jsme až tam, kam se nám to zdálo pro naše auto bezpečné. Vystupujeme a hned nato se skupina silně roztrhala, všichni chvátáme jiným směrem. Někteří k ploché hoře, která se měla podle údajů obejít. Tak se stalo, že jsem došel jen Míru, který stál sám na cestě a už jen pro sebe si říkal - tam já nejdu, vždyť na obrázkách které jsem viděl na netu to vypadalo jako plošina. Aby nešel někam sám tak jsem se připojil. Pomalu jsme šplhali do kopce, který končil hrubými kameny až na hranu, kde se objevila několikahektarová plocha. Bylo vidět až k hlavní silnici.

Ferocactus gracilis

Kousek za hranou kvetla pěkná Yucca, šel jsem ji fotit když se ozvalo „ROSTOU TADY!“
Míra stál nad asi 15 cm velkým Echinocereus lindsayi. Věděli jsme, že sázku tím pádem vyhrál Libor, který očekával nález do hodiny. Další hodinu jsme procházeli po planině, našli několik suchých a asi 15 různě velkých živých rostlin. Pomalu jsme se vrátili k autům, potulovali se po okolí a čekali na ostatní.

Kvetoucí Yucca

Po chvíli se postupně vrátilo ostatních 9 hledačů s nepořízenou. Ukázali jsme na kopec mezi dvě idrie, a bylo nám dobře. Protože již bylo na vrácení a focení poměrně dlouho, odložila se opětovná výprava na zítřejší ráno. 

Libor Kunte

Nocujeme nedaleko. Libor dojel pro pivo, utratil celou výhru a ještě doplatil ze svého. Byl to pro nás všechny úspěšný den, všichni sedíme u ohně a je vidět, že se splnil jeden z velkých snů. Ráno se však také plní pytel na odpad velkým množstvím zborcených plechovek.

Den po dni v Baja California, část 1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8.
 9. | 10. | 11. | 12. | 13.

Pavel Randa

S použitím deníku Pavla Randy připravil Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek(zavinac)chrudim(tecka)cz
 

zpět