Astrofyta – v Brně u Pavliců

Milí čtenáři IN, chtěl jsem se s Vámi podělit o moji zkušenost s výsevem astrofyt.

Teoreticky se jedná o nenáročnou záležitost. Já osobně postupuji při výsevu takto:
Výsev chci mít hotov nejlépe do konce února. Příprava substrátu je jednoduchá, písek, antuka, substrát na množení a výsevy „Agro“, ve stejném podílu vše smíchat (přesívám na jemno). Výsevní plastovou vaničku s víčkem (prodávaná v supermarketech jako čirá vanička na přepravu jídla o rozměru cca 15 x 10 x 7 cm) používám již dlouho a s úspěchem (ostatně, vanička je vidět na jedné z fotografií). Vyhovuje mi zvláště z důvodu možnosti regulovat vlhkost a větrat prostor u jednotlivých vaniček zvlášť, dle potřeby.

Do zmíněné vaničky vsypu po dně cca 2cm připraveného provlhčeného substrátu, zavíčkuji a jak mě poradil kamarád kaktusář Jara Brabec - pro sterilizaci, vložím tuto zavíčkovanou vaničku do mikrovlnky, na cca 3 minutky. Čistá semena po vychladnutí vaničky vsypu na povrch. Do zmíněného rozměru 15 x 10 cm vysévám 200 - 300 semínek.

Semínka klíčí dle teploty od 3 do 7 dnů. První dny (pro samotné klíčení) nechávám vaničky v teple na okenním parapetu. Jak je již vidět u převážné části vyklíčených, vložím vaničky (stále zavíčkované) do jednoduchého přisvětlovacího aparátu se zářivkovým světlem (myslím si, že není úplná podmínka, v případě že je na okně dostatek světla). Klíčenci rostli dobře i na parapetu.

Takto, v případě že se nevyskytuje plíseň či jiné nekalosti, ponechám výsev (zavíčkovaný) cca 6 týdnů. Poté mají rostlinky optimální velikost pro přepíchání do dalších, již libovolných nádob, kde je vrstva substrátu cca 4 cm. Teď již nepřikryté a tedy větrané nechávám růst dalších 6 měsíců a udržuji téměř stále vlhký substrát, a zhruba v průběhu prázdnin přesazuji ještě jednou. To už buď do květináčů 4x4 nebo opět do misek.
Jestli máte dosti teplo a větrání, nebojte se zalévat častěji. Připojuji pár fotografií s popisem o stáří rostlin, již z dřívější doby, ale popsaný způsob aplikuji nyní.

S přáním úspěšného množení
Roman Pavlica
 

Text a foto © Roman Pavlica
 

zpět