Opět astrofyta u Pavliců

Zdravím všechny čtenáře a nadšence do astrofyt zvláště. V těchto zimních měsících je dost času na rekapitulaci toho co se v minulé sezoně podařilo a hlavně na co nového jsme přišel. Musím říct, že se něco povedlo, něco samozřejmě člověk dělá špatně... Mnoho dalších poznatků mě také otevírá oči a přivádí k myšlence, že v podstatě čím víc se dozvídám, zjišťuji že ještě nevím nic.

Letos jsem se z jara seznámil s brněnským kaktusářským mistrem Jirkou Pavlíkem (jeho bezchybná sbírka složená převážně ze semenáčů je tomu důkazem), kterého můj zájem o rostliny docela nadchl a dovoluje mě občas přihlížet pod jeho ruce. Zjišťuji že je to famózní, čerpat a konzultovat nemá chybu.


Stále se však zaměřuji výhradně na rod Astrophytum, a pro tuto vášeň jsem také začal v letošním roce s výstavbou nového skleníku o ploše 42 m2.



Rád bych vám tedy popsal pár obrázků z posledních výsevů. Snažím se dělat podrobnou databázi s popisem jednotlivých výsevů, počínaje počtem vysetých semen, jejich vzhledem pár dní a týdnů po klíčení (fotodokumentací) a sledování procentuálních schopností v dědičnost vybraných forem a variet.



Všechna semínka jsou z vlastní sklizně, z importních rostlin převážně z Thajska, a proto mám také jasno v rodičích :-). Roubováním ze zkušenosti zjišťuji že popoženeme projevení všech těchto anomálií a znaků formy.



Mrkněte sami na připojené, převážně makro fotografie. Jen pro úplnost se jedná o výběr vždy z několika stovek rostlinek, kde jsem se snažil zachytit to co bych od rostlinky do budoucna čekal, a co by dle názvu měla mít za znaky.

Zde je také pár květů pro zpestření zimní ponurosti:

Přeji mnoho krásných chvil a zdaru v tomto roce. Už ať máme JARO.
S pozdraven z Brna Roman Pavlica

Text a foto: Roman Pavlica
 

zpět