Sezóna 2002 z moci úřední uzamčena! 

Kaktusářský mumraj 2002 je za námi, ať žije sezóna 2003! Tímto zvoláním bychom mohli udělat tečku za vším tím hemžením, které opět v poslední sobotu v září potkalo Chrudim.

Přeplněný prodejní skleník u Pavlíčků

Opět více kaktusářů než vloni navštívilo tuhle pouť, do skleníku k Pavlíčkům, který byl pochopitelně stavěn pro úplně jiné parametry návštěv se vešel jen zlomek návštěvníků, kteří navštívili burzu, kde jsou k dispozici mnohem větší prostory.

Nabídka atraktivních kaudexních rostlin na burze

A na burze (během půlhodiny se prodalo 600 vstupenek) byly k dispozici velmi levné rostliny – a to v neuvěřitelných kvantech. Jen kupříkladu Mammillaria sanchez-mejoradai tam bylo asi 400 kusů – vše dospělé rostliny, za pouhou padesátku, pravokořenné Mammillaria luethyi za 80 Kč…, stejně tak i ty nejvzácnější kaudexní sukulenty…

Pavel Heřtus se svou nabídkou kaktusů

Za vrchol dne ovšem tentokrát považuji předávání ceny Zlatého Alberta, kterého tentokrát obdržel neúnavný organizátor a propagátor našeho hobby – Zdeněk Franc ze Dvora Králové.


P. Pavlíček (vlevo nahoře) a J. Odehnal (vlevo dole)
předávají cenu Zlatý Alberto Zdeňkovi Francovi
 

zleva: P. Pavlíček, „Zlatý Alberto”, Z. Franc a J. Odehnal

Následovaly odpolední přednášky. Protože původní přednáškový sál pro více než 100 lidí už nevyhovoval, přednášky byly přesunuty do místního kina s 250 židlemi. Je to k neuvěření, ale i tento prostor byl zcela zaplněn a v naprosté tmě (oproti minulým, dost mizerně zatemněným sálům) jsme mohli na veliké ploše plátna (4x5 m) sledovat špičkové diapozitivy i výkřik poslední techniky – digitální promítání.. Den byl zakončen kántry bálem, vojenský klub místního praporu rychlého nasazení byl plný stejně tak, jako všechny ostatní prostory během dne, tančilo se až do 3 hodiny ranní, a už od 7.30 hodin v nedělním ránu se u Pavlíčků scházeli zájemci o ranní spravovací česnečku. Poslední hosté se rozcházeli v nedělním poledni – a teď budeme alespoň týden odpočívat.

A ještě informaci – rozhodnutím výboru Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů (na základě došlých návrhů) byl jmenován další Zlatý Alberto pro rok 2003 – je jím MUDr. Václav Dvořák z Písku. Pokud kdokoliv z čtenářů má jakékoliv vzpomínky, fotografie z minulosti nebo cokoliv jiného se vztahem k Vaškovi – prosím je tímto o účast na přípravě chrudimské ročenky, která se k této události připravuje.


Pavel Pavlíček
e-mail: pavlicek@chrudim.cz
foto Zdeněk Raab