Zdeněk FRANC

člen výboru Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů (SČS PKS)


Narozen 4. 6. 1935 ve Dvoře Králové nad Labem. Vyučen strojním zámečníkem, vystudoval 4. letou střední průmyslovou školu strojnickou v Hradci Králové a dalšímu studiu se věnoval na vysoké škole v Liberci se zaměřením na řízení podniků a výpočetní techniku. 

Kaktusařit začínal v roce 1960, zkušenosti nabýval zpočátku jako člen v kroužku v Hradci Králové. Vyhraněnou specializaci nemá, ve skleníku je zastoupena většina běžně pěstovaných rodů, spolu s ním se pěstování účastní i manželka Jarmila, se zájmem o ostatní sukulenty.

Od roku 1995 je v důchodu a tak se většinu času zabývá kaktusařením, především pak organizováním akcí v Klubu kaktusářů ve Dvoře Králové nad Labem, kde si vysloužil funkci hospodáře a experta přes organizaci důležitých akcí, zejména zájezdů, výstav, jarních sympozií, vaření guláše na kaktusářské schůzi atd.

  Zdeněk Franc

Stál u zrodu Kaktusářského Klubu ve Dvoře Králové n/L. (11. prosince 1968). Pracuje ve výboru Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů. Kaktusovou flóru poznával i v Mexiku, kam se s poznávací expedicí podíval v roce 1996.

Francovi u Lausera - 1994
Francovi u Lausera

Kontakty: Zdeněk Franc, ul. 28. října 822, 544 00 Dvůr Králové nad Labem, tel. 0437-624 009,

E-mail: zfranc@dk.fairnet.cz