Chlupatá konofyta

Jistě víte, že zástupci jihoafrického rodu Conophytum se v přírodě vyskytují v oblastech se zimními srážkami, které spadnou většinou v podobě rosy a mlh. První srážky se objevují již za chladnějších nocí koncem léta a pokračují až do jara. Rostliny tomu přizpůsobily své vegetační období, a patří proto mezi tak zvané v zimě rostoucí druhy.
 
Conophytum stephanii, Augrabies

Jelikož rostliny zřídka obdrží vodu ve větším množství, většinou 1-2 mm přes noc (celkem asi 150-400 mm za rok), často pokrývají jejich pokožku různě dlouhé chlupy, vlasy či papily, které zvětšují povrch těl a zadržují vlhkost delší dobu. Povrchové kořínky tak mají čas vodu využít. Během dne těla i zem kolem osychají a další noc přijde další přísun vláhy. Plstnatou epidermis se vyznačují mnohé druhy (gratum, bilobum, marginatum, hians), ale jejich papily jsou pouhým okem většinou nezřetelné a odhalí je až lupa.

Conophytum stephanii - detail (sbírka a foto Z. Podešva)

Existuje však několik druhů, jejichž vlasy jsou výrazné. Na snímcích představuji Conophytum stephanii subsp. abductum a Conophytum pubicalyx. Oba náleží mezi v noci kvetoucí zástupce sekce Barbata a jednotlivé hlavy dosahují velikosti 1-4 mm.

Conophytum pubicalyx, Banke JH

Tvoří mnohohlavé trsy. Vzhledem k malé velikosti jsou rostliny náchylné na přeschnutí v době letní dormance. V tu dobu doporučuji květináče umístit na stinné, dobře větrané místo ve skleníku, kde se udržuje i nejnižší teplota. Za horkých dní malá tělíčka vypařují vodu, a proto je nutné opatrně rosit či zalévat vždy za chladnějších nocí. Rostliny dočerpají vodu, kterou vypařily, ale k růstu se neprobudí. Pokud zalejete nadměrně, hrozí úhyn, v opačném případě se rostliny neprobudí koncem léta k růstu. V podstatě to není nic složitého, jen to vyžaduje rostliny sledovat.

 
Conophytum pubicalyx, Banke JH

C. pubicalyx nepřesahuje 2 mm a vyskytuje se v jihovýchodní časti pohoří Khamiesberg. C. stephanii roste na několika lokalitách v Richtersveldu, asi 200 km daleko, a dosahuje velikosti 3-4 mm. Existují dva poddruhy, typový subsp. stephanii a subsp. abductum, které se liší barvou pokožky, a květem. Subsp. abductum (na snímku) se vyskytuje na jediné lokalitě, je světle zelené, větší a květy mají světlou okrovou až oranžovou barvu. Subsp. stephanii roste na několika izolovaných lokalitách, vzdálených od sebe 60-80 km, je menší, tmavěji zelené a u květu se často objevuje tmavě rubínová barva jako u C. pubicalyx.


Petr Paveka