Podzimní květy ve sbírce u webmastra


Konec října a začátek listopadu je u nás ve znamení velkého stěhování rostlin a hledání vhodných zimních stanovišť. Nejdříve se stěhují do zateplovaného skleníku sukulenty, které byly celou sezónu pod širým nebem. Následují je kaktusy a lithopsy z několika pařenišť, které budou odpočívat pod parapety ve skleníku a z větší části v temperované místnosti v domě.

Argyroderma delaetii

Argyroderma delaetii (listopad 2001)

Také kaktusy ve skleníku ustupují z horních parapetů dolů a jejich místa přebírají různá mesemb (správně Aizoaceae) a jihoafrické sukulenty se zimním růstem.

I v této podzimní době se však ve skleníku najde několik druhů kvetoucích rostlin, převážně konofyt, dalších mesemb, své květy ukazují také drobné aloe, krasulky a další sukulenty. Kvete i několik opozdilců kaktusů, „vánoční a zimní” mamilárie již mají nasazena poupata (M. hernandezii, solisioides, …).

Na následujících obrázcích pořízených v listopadu 2001 si můžete prohlédnout několik podzimních květů zástupců mesemb v mé sbírce.

Conophytum uviforme s nočními květy (listopad 2001)

Conophytum uviforme s nočními květy (listopad 2001)

 
Cerochlamys pachyphylla v. albiflora

Cerochlamys pachyphylla v. albiflora (Aizoaceae)

 
Conophytum velutinum

Conophytum velutinum

 
Kromě mesemb rozkvétá koncem podzimu také celá řada drobných krasulek, které pokračují v kvetení ve skleníku celou zimu. Na následujících obrázcích jsou Crassula capitella s ozdobnými čereveně skvrnitými listy a keříčkovitá Crassula marnieriana.

Crassula capitella   Crassula marnieriana

Crassula capitella

 

 

Crassula marnieriana

Dokonale kamuflovaná poupata předvádí tento Titanopsis calacrea. Květy se otevírají jen za slunečných dní, ale ozdobou jsou i dofialova zbarvené listy. Také Trichocaulon dinteri, vypěstovaný ze semínek původem z jižní Afriky, ukazuje své nenápadné květy, které se velmi obtížně opylují.
 

Titanopsis calcarea, LMP1575

Titanopsis calcarea, LMP1575

Dokvétá ještě několik druhů kaktusů, převážně mamilárie, Gymnocalycium ragonesii s růžovým květem, původem od pana Zubra z Vyškova, a také tato Parodia delicata.

Parodia delicata (11.11. 2001)

Parodia delicata (11.11. 2001)

Sbírku v této roční době oživují také oranžová, žlutá, bílá i červená květenství drobných aloií (A. bellatula, albiflora, decaryi, haworthioides) a echeverií.

Aloe bellatua   Echeveria affinis

Aloe bellatua

 

 

Echeveria affinis


Text a fotografie
Zdeněk Podešva
E-mail: podesva@post.cz