Echinocereusy v našich sbírkách v roce 2009 (9)

Korektury v Indesignu

Pro některé druhy je důležité přistínění. V přírodě často rostou v trávě - např. Echinocereus subinermis ssp. ochoterenai. Jiné mají raději půdu s větším obsahem humusu v kombinaci s trochou stínu - okruh E. pulchellus a E. knippelianus (na stanovištích přežívají část roku zatažené do půdy - s větším podílem humusu než je pro kaktusy obvyklé).

Dalším vadí nevhodná zálivka – E. palmeri (nesnese dlouhodobě zvýšené pH vody).
Proč patří mezi choulostivé E. fobeanus nevím. Možná je klíč k úspěchu stinné stanoviště.
E. fobeanus
dobře prospívá jako semenáček a kvete již asi ve 3 cm výšky. Dost často ale vykvete pouze jednou. Pak najednou zajde. Viděl jsem zatím jen jednu rostlinu, která dospěla až do velikosti trsu. Její stanoviště bylo v nejtmavším místě skleníku.
E. chisoensis
- je pěstován velmi zřídka. Ve sbírkách obvykle ze záhadných důvodů znenadání bez zjevné příčiny odejde. Snad je klíčem k úspěch zálivka v nevhodnou dobu resp. „nezalívání“ ve správný čas.
E. maritimus
a E. hancockii jsou kapitola sama pro sebe. Snesou velmi mnoho slunce a tepla. Společné umístění s druhy, které vyžadují lehké přistínění jim tedy pravděpodobně nebude vyhovovat.
Wilcoxia
- po pár letech pokusů jsem pochopil, proč se s jejich květy všichni rádi pochlubí. Doufám, že se to s nimi za pár let také naučím. Zatím je dávám přes léto ven ze skleníku a vypadá že jim to dělá dobře.

Echinocereus reichenbachii ze skalky. Pravděpodobně kulturní rostlina bez naleziště.
Na skalce bez jakéhokoliv zakrytí přežívá více něž 15 let. Dobře roste, kvete
a klíčí. V současné době není v módě pěstovat kaktusy bez polních čísel.
Přesto se za „skalničku“ tohoto typu vřele přimlouvám
a všem podobné rostliny doporučuji.

Doufám že vás předchozí odstavec neodradil od pěstování obtížnějších druhů. Všechny poznatky mám vyzkoušené pouze u mne ve sbírce. U vás doma to může být úplně jinak. Pokud máte odlišné zkušenosti, budu rád když mi napíšete.

Jsou „snadnější“ rody – tak proč právě echinocereusy?
Jsou rody, které snesou téměř vše a dá se z nich během pár let shromáždit pěkná sbírka na relativně malé ploše. Při slově Echinocereus si bohužel velká část kaktusářů vybaví některý z tzv. „zelených“ obvykle trsovitých druhů (E. enneacanthus, stramineus, pentalophus, cinerascens). Nekvetou příliš ochotně, dospělé trsy ve velkých mísách nejsou moc krásné a navíc zabírají relativně mnoho místa ostatním rostlinám. Nenechte se odradit. Myslím si, že se jedná o nejpestřejší rod v kaktusové říši. A vzhledově pestrý je i když není zrovna období květů. A když vykvete některá "ošklivá" rostlina (obrázek E. pentalophus - blankii) je opravdu na co se dívat.

Echinocereus pentalophus je ve stáří super ošklivá kytka. Já u něho mám cedulku Echinocereus blankii, což není správně (blankii = syn. pro E. berlandieri).
Květy téhle rostliny nejsou velké (jen asi 9 cm v průměru),
ale jasně ukazuje do okruhu pentalophus.

Putování rodem Echinocereus v našich sbírkách tímto končí.
Pokud jste dočetli až sem, děkuji Vám za trpělivost
a přeji mnoho úspěchů nejen se zimovzdornými
a mrazuvzdornými echinocereusy.   

Echinocereusy v našich sbírkách v roce 2009 - díl 1.| 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8.

Text a foto © Honza Muller
E-mail: muller-honza(at)tiscali(dot)cz
přidaná ilustrativní foto P. Pavlíček
Napsáno pro www.kaktusyroudnice.cz

 

zpět