Průvodce internetem (5)

Vážení přátelé,
omlouvám se za prodloužený prázdninový výpadek, kdy se toho na světové síti, alespoň co se týče kaktusů (pokud vynechám české stránky), moc neudálo. Musím se přiznat, že je stále obtížnější nalézt kvalitní stránky. Ty, které mám nejradši, jsem vám již představil. A přestože jich mám ve své databázi snad stovky, mnohé jsou dnes již mrtvé, nebo jejich kvalita neodpovídá vysoce nastavené laťce. Proto nebudu v tomto pokračování udělovat známky.

Dnes bych vám rád představil dva odkazy, které se týkají mnohdy opomíjené skupiny kaktusů, kterými jsou hybridy nejrůznějších epifytických i terestrických kaktusů, tedy všem těm fylokaktusům, rhipsalisům, vánočním, velikonočním, svatoanenským, svatováclavským kaktusům či blablacereusům…

Při dnešním trendu o zachování maximální biodiverzity a pěstování rostlin s evidovaným původem to možná bude působit trochu anachronicky, představovat multihybridy. Ale i kaktusů se dotkla ruka zahradníka stejně jako jiřinek, růží a dalších krásných rostlin. A hybridy kaktusů jsou skutečně krásné květem a jsou mnohdy velmi nadšeně přijímány laickou veřejností. Koneckonců, přiznejte si, kdo z vás nemá doma nějaké to Superkabuto nebo třížebernou myriostigmu? Tak vidíte, i vy jste neunikli spárům šlechtitelů.

Máte-li tedy chuť se podívat, co zahradníci vypěstovali, navštivte stránky

http://user.icx.net/~chaywood/index.html,

kde jsou spousty překrásných fotografií, nebo

http://www.epric.org,

kde sice není moc fotografií, ale naleznete zde odkazy, knihy, nabídku rostlin a pod.

Příjemné pokoukání vám přeje Petr Antálek


Petr Antálek
e-mail:
petr.antalek@tiscali.cz
 
 Související články
Moje zkušenosti s kaktusy a s elektronickou sítí (1/2001)
Kaktusový vyhledávač (9/2001)
Zajímavé weby (12/2001)
Pruvodve internetem 1, 2, 3, 4 (3-5, 7/2002)