Průvodce internetem (3)

Vážení čtenáři, tentokráte jsem zabloudil do tropické Jižní Ameriky, jejíž kaktusové obyvatele v našich sbírkách vidíme čímdál tím méně často. Možná je to jejich specifickými nároky na pěstování, možná tím, že mnozí, kteří propadli v poslední čtvrtině minulého století discománii, jsou již disco-straroušci a jsou líní protáhnout se v jihoamerickém tempu (?).

Možná to je ale tím, že v současné éře pěstování rostlin s prokazatelným původem, která jediná je schopna uchránit genetické bohatství, není dostatek kvalitního materiálu a také cesty našich výzkumníků zatím nesměřují do oblasti výskytu takových skvostů, jako jsou rody Uebelmannia, Discocactus, Melocactus, Arrojadoa, Pierrebraunia? Mirabela?, Floribunda?! (slyšeli jste o tomto rodě vůbec někdy?). Pokud byste chtěli nahlédnout na kouzelné rostliny těchto i mnohých jiných rodů, navštivte stránku Dr. Pierreho Brauna a Eddieho Estevese Pereiru:

http://www.cactos.com.br/pages/04_a_paraiso_cactos_eng.html

Stránka je přehledná, jsou zde uvedeny všechny rody kaktusů, které v Brazílii rostou. Přehledně je zde i jejich klasifikace, je použita moderní, která dělí druhy na poddruhy a variety, jsou zde nové kombinace, u rodů je uvedena i citace, kdy bylo jméno použito poprvé. Je zde odkaz na knížku Schumannia 3, která byla před časem referována a kterou mohu vřele doporučit jako vynikající. Co se týče fotografií na webu, jsou velmi pěkné, kvalitní, snad bych radši viděl větší. U některých fotografií, např. u rodu Discocactus lze fotografie stáhnout ve větším formátu. Celkově považuji tuto stránku za příjemnou, občas maličko pomalejší. Příjemnou atmosféru navozuje i záhlaví stránky, kde se průběžně střídá den s nocí v jihoamerické krajině a tak si ani neuvědomíte, kolik dní prohlížením strávíte. Každopádně stojí za to stránku navštívit; už proto, že u mně má jedničku.

Další stránka je taktéž věnována brazilským kaktusům. Je hrdě nazvána The Brasilian Cacti Project. Na rozdíl od předchozí je doplněna i o údaje o klimatu, ekosystému, hydrologických a geologických poměrech, obecnou propagaci Brazílie, zahrnující správní členění apod. Z kaktusářských informací je uveden přehled rodů, celkem slušná galerie fotografií, zajímavé údaje o ochraně rostlin. Jako slabou stránku bych viděl velmi pomalé načítání fotografií, jejich nižší kvalitu a v neposlední řadě i to, že údaje nejsou příliš aktuální. Stránka je pravděpodobně 3-4 roky stará. Obrázek o této stránce si sami uděláte na adrese:

http://www.brcactaceae.org/e_index.html

Já hodnotím jako špatně dotaženou dobrou myšlenku horší dvojkou.  

 


Petr Antálek