Kdo je kdo: Lubomír Berka (1961)


Jeho život s kaktusy začal asi ve 13 letech, kdy „zdědil” několik rostlin po své sestře, která je odložila po 2 měsících experimentů. Asi po roce počátečního období se stal členem pražského spolku.

Lubomír Berka (vlevo) s přáteli Jožkou Nedůchalem
a Standou Stuchlíkem

V té době jej poznamenala „praxe” u pěstitele kaktusů pana Čepelíka v Ostrově nad Ohří, kde o prázdninách přesazoval sbírku. Za odměnu dostal mnoho rostlin, v té době ho chytily mamilártie. Po několika balkonových sklenících se za přispění rodičů propracoval ke 4 pařeništním oknům kaktusů. V té době dominovaly již zmíněné Mammillarie, Parodie a Notokaktusy.

Před koncem vysoké školy začal koketovat s rodem Frailea a zcela zásadní vliv na něj měla přednáška dr. E. Sedláka o rodu Frailea, kterou shlédl během vojenské služby v Brně. Po návratu z „války” od pana Sedláka dostal hromadu semen a začal. Vyjmenované rody ve sbírce postupně ztrácely dominující postavení a byly nahrazovány zástupci rodu Frailea.

Asi po 5 letech pěstování a intenzivního studia začal komunikovat i s cizinou - sběrateli a pěstiteli. Díky stykům s N. Gerloffem, K.H. Prestlém, L. Berchtem a dalšími jsem získal mnoho semen a informací o jednotlivých stanovištích. Tyto znalosti se snažím šířit dále pomocí nepravidelného věstníku Zpravodaj Frailea, který již od roku 1993 vydává společně s Milanem Vévodou z Liberce, dodnes bylo vydáno 26 čísel. Zpravodaj je vydáván i v německém překladu (za ten děkuji panu Rudolfu Dufkovi). Rudolf jej v současné době připravuje na převzetí knihovny pražského spolku.

Pohled na část sbírky Frailejí

Ve sbírce Lubomíra Berky je k vidění asi 7 m2 frailejí a přibližně stejné množství směsi převážně jihoamerických rostlin, skleník není vytápěný. Na konci sezóny také vydává speciální nabídku semen fraileí, která je pro rok 2001 umístěna zde. Návštěvy po předchozím kontaktu jsou možné.

Kontakty:
Lubomír Berka
Libice 10, Dobříš, 263 01.
 

Pavel Pavlíček
e-mail: pavlicek@chrudim.cz