Frailea - jak na to, aby tyto jihoamerické
miniaturky kvetly? (1.)

Zdravím všechny účastníky konference. Chtěl bych zde nadhodit jeden problém, se kterým si delší dobu nevím rady. Pěstuji několik rostlin rodu Frailea (konkrétně hlineckiana, arminifilamenta, nějaké pumila), a chtěl bych se od nich dočkat otevřených květů. Vždy nasadí na poupata, spráší se uvnitř uzavřeného květu a uzrají semena (kleistogamie). Někde jsem četl, že je to způsobeno hlavně intenzitou osvětlení. Normálně je pěstuji na parapetu u okna na jih (úspěšně zde rostou a kvetou Astrophyta). Letos jsem je dal na méně osluněné (západ až severozápad) okno, ale se stejným výsledkem. Neví někdo, čím je kleistogamie způsobena?

Zdraví Martin Fořt


Na počátku byl tento dotaz z internetové konference. V tu chvíli jsem si řekl – no jo, vždyť já se s tím setkal také, a nevím, jak si to vysvětlit. Proto jsme se obrátili přímo na osobu povolanou – přítele Berku, který se frailemi už nějaký ten rok zaobírá. A protože jeho článek je dost obsáhlý, a přináší i názory dalších odborníků, rozdělíme ho na čtyřdílný seriál. -PP-


Proč, kdy a jak dlouho kvetou ?

Je sobota 9. října odpoledne, ve skleníku je 18°C, venku asi 12° a poprchává. Obloha je zatažená a ony (fraileje) kvetou. Sice květy nejsou otevřené naplno, ale kvetou. V tento netypický čas to jsou Frailea pygmaea v. lorencoensis HU 177, Frailea pygmaea v. dadakii SCHL 50, Frailea altasensis PR 717, Frailea gracillima AT 115/7 a Frailea gracillima v. alacriportana HU 231. Ač jsou mé zkušenosti za těch asi 15 let, co se frailejím věnuji, jakékoli, je to poprvé, co kvetou tak pozdě.

Frailea pygmaea v. curvispina   Frailea pygmaea, Hrabě 460

Frailea pygmaea v. curvispina

 

Frailea pygmaea, Hrabě 460


Když jsem položil svému příteli botanikovi - profesionálovi otázku: “Proč kvetou?”, jeho odpověď byla velice “originální” - “Protože musejí” a do ruky mi vrazil učebnici fyziologie rostlin. V této knize jsem se pracně prokousával biochemickými rovnicemi a dopracoval se k závěru: “Protože musejí”, ale co jsem se nedočetl, jsou ty přesné podmínky, které pasují na to “musení” frailejí. Sáhl jsem do svého archivu a zde uvádím přehled toho, co bylo napsáno o kvetení frailejí. Vynechávám vše, co se týká kleistogamie.

Frailea spec. PR 174a

Frailea spec. PR 174a


Autoři jména rodu pánové Britton a Rose ve své kaktusové monografii The Cactaceae v popisu rodu konstatují skutečnost tak známou pro rostliny rodu, které nejsou v optimálních podmínkách: “Květy rostlin tohoto rodu nejsou příliš známé, některé rostliny byly popsány jako kleistogamní a je možné, že jsou všechny takové. My jsme několik let pozorovali dva až tři druhy. Poupata se vytvářejí často, přecházejí občas na pukající plody s fertilními semeny, my jsme však nikdy neviděli rozevřené květy a ani známku, že by rozevřené byly. Květy jsou snad noční, o tom však pochybujeme, denní jistě nejsou.”

Český klasik fraileofilů Vít Hrabě ve Fričianě: Frailea - miniaturní kaktusy Jižní Ameriky (řada VI, svazek č. 43, 1966) shrnul své poznatky takto: „Květy jsou žluté, někdy s červeným jícnem, velké od 1 do 5 cm, vně kryté vlnou a štětinami, často jsou kleistogamní, tj. dávají semena, aniž došlo k otevření poupěte”.

Otevírání květů u frailejí, to je věc dosud ne plně vyjasněná. Některá léta se květy otevírají hojně, jindy vytvářejí pouze kleistogamní semeníky. Podle zakořeněné teorie se květy otevírají jen na plném slunci, což například popírá léto roku 1995, kdy bylo slunce velmi málo. Zjistil jsem, že mají-li rostliny příliš suchý vzduch a skrovnou zálivku, vytvářejí semeníky bez kvetení. Také neplatí stoprocentní tvrzení, že otevřené květy nedají semena bez opylení jinou rostlinou. Spegazzini (Brev. Not. Cactol.: 14, 1923) píše, že první květy jsou normální, další kleistogamické. Lze z toho usuzovat, že i v domovině rostliny za dostatku vláhy z počátku vegetačního období květy otevírají a s postupným vysycháním terénu vytvářejí květy kleistogamické.

(konec 1. dílu)

NABÍDKA SEMEN FRAILEJÍ 2001


Lubomír Berka
berka.frailea@ceznam.cz