Výsevy kaktusů - umělé osvětlení a denní světlo

Svůj příspěvek, i když z tématu „Výsevy a pěstování klíčících rostlin pod umělými zdroji světla“ poněkud odbočuje, napsal i pan Urbánek z Rousínova. Je to ovšem „jen“ o přisvětlení výsevu pod přirozeným (zimním) světle. Ovšem i to je rozhodně popis možnosti, jak prodloužit první rok života od výsevu, do podzimního ukončení vegetace:

Dle obrázku si uděláte představu co je zapotřebí.

Obr. 1 - Dle obrázku si uděláte představu co je zapotřebí.

Dle mého názoru by k osvětlení výsevní plochy s výhodou mělo být použito i denní světlo. Někde blíže u okna, ale i na podlaze stačí. Výsev 10-14 dní před úplňkem. Samozřejmě - není to podmínkou. Moje zkušenosti s osvětlením - v jednoduchosti je síla, ale bez uzavřeného boxu s denním světlem.

Amatérské osvětlení

Obr. 2 - Amatérské osvětlení

Nákup osvětlení na kombinaci s denním světlem, odzkoušeno mnou: stačí obyčejná led žárovka 12 W, 1055 lm, 4000 K za 59-89 Kč, třeba v Bauhausu, tam je ta kompletace asi nejlevnější. 12W, 1055 lm, 4000 K - teplejší denní bílá - těch 4000 K obsahuje převahu středního světla (zelená složka) viditelného spektra.

Studená bílá pro modré světlo a teplá bílá pro zeleno-červené světlo. To je těch 2700 K a méně. Podle odborníků je nejvhodnější kombinace LED žárovky 6000 (6500) K a 2700 K. Vznikne tam něco podobného jako u denního světla.

Pro vysvětlení: Lux je jednotka intenzity osvětlení. Lumen, zkratka lm, je hlavní jednotkou světelného toku. K - barevná teplota.

Já využívám denního světla, při přisvícení umělého osvětlení. Pro semenáčky je pak mnohem jednodušší přechod na obyčejné světlo. Nemusíte pak tak dlouho svítit. Ale je to jen věc názoru. S růstem nemám problém, a nevylučuji, každý další má svoji jinou ověřenou metodu.

Při kompletaci osvětlení je tedy zapotřebí:
Objímka na žárovku 19 Kč plastová. Stačí a nemusí být keramická.
Kabel do zásuvky a k objímce 28 Kč. Do objímky zapojíte libovolně. Je jedno, na kterou stranu který kabel. Jsou jen dvě možnosti.
Tyčka je uvnitř dutá, do které protáhnete kabel do zásuvky. Tyčka stojí 35 Kč a dá se různě ohýbat a uděláte jakýkoliv ohyb. Máte lampičku, dle ohybu.
Časovač cca 100 Kč (ráno v 8 rozsvítí a večer ve 20 zhasne.) Tak, abychom mohli v klidu spát. Když to máte třeba v ložnici. Stačí jeden na prodlužovák.
Pokud chcete lampičku tak to musíte dát do nějakého podstavce, aby to drželo, nebo koupit v květinářství dutý polystyrén cca 12 Kč a zalít to třeba cementem nebo sádrou s kamennou drtí. Následně to drží jako lampička. Či jednoduše připevnit.

Nedávám umělé osvětlení vůbec do žádného neprůhledného boxu, ale používám i denní světlo, v tom je ten nejlepší fígl. Dám to třeba na zem pod okno, viz půdní byt. Buď na východní, nebo západní stranu. Svítím min. tak 14 dní, až tři týdny 12 hodin a pak nechám na tom samém místě, už jen na přirozeném světle. Vloni jsem tak vypěstoval asi 60 tisíc semenáčků. Začínám na vánoce a pak už se den prodlužuje a na Moravě je hezké počasí, přece jen více sluníčka. Ovšem výsev (na fotografii) je dost hluboko pod oknem, tam by dopadající světlo ke zdárnému vývinu semenáčků nestačilo. Pokojová teplota. 22-27 °C.

Na celý tento počet semenáčků mi vloni stačily 4 led žárovky – 4000 K, při maximálním osvětlení asi 22 000 semínek. Investice do pořízení osvětlení 900 Kč. Žárovky jsem měl za 59 Kč. Na čtyřech ledkách se dá v pohodě pěstovat tak 20-25 tisíc semínek. Když to hodně rozmazlujete, můžete to nechat svítit i měsíc. Spotřeba energie při maximálním využití 4 × 12 W.

Malá ukázka osvětlení pod oknem

Obr. 3 - Malá ukázka osvětlení pod oknem

Malá ukázka osvětlení pod oknem

Obr 4 - Skládám si to, jak potřebuji a kolik mám výsevů,
pokaždé je to jinak a na jiném místě.

Závěrem bych chtěl říci, že každá varianta je dobrá. Nic nezkazíte, experimentům se meze nekladou. Přeji všem hodně úspěchů.

4400 ks semínek před a po výsevu od pana Pavlíčka z Chrudimi

 zpět
S pozdravem Pavel – Rousínov,
neboli Pavel Rostěnice.
Více na www.lokr.cz 

 

Pan Urbánek ve svém příspěvku popisuje i způsob výsevu pana Vadima, kterému se dobře daří výsev i bez jakéhokoliv umělého osvětlení (výsev v listopadu 2018). Chybí ale informace, kde je tento výsev umístěný. Já (PP) tento způsob používám též, je to ovšem v nevytápěném skleníku, ve vytápěném boxu, takže tam ta spotřeba energie na teplo hraje svou roli. A celý tento problém je vlastně o výsevu za co největší úspory energie, přičemž hobby výsev v bytě spotřebuje teplo zdarma, hledá se jen co nejkvalitnější světlo za co nejmenší náklady. - Redakce -

Přídavek obrázků výsevů pana Vidíma

Přídavek obrázků výsevů pana Vidíma

Přídavek obrázků výsevů pana Vidíma
 zpět
 

 

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630