Prosinec 2018 ve sbírce u Pavlíčků

Ve starší literatuře existuje mnoho popisů prací, které na kaktusáře v tom či onom měsíci čekají. A v lednu by podle nich měl kaktusář studovat literaturu. Taky topit ve skleníku. Nebo kontrolovat kytky ve sklepě. A dávat bacha, aby je nám (třeba lofofory) neokusovaly myši. A ve skleníku se sem tam (raději pod lupou) podíváme, aby se nám někde neuchytil pavouček nebo vlnatka. O tom se více dozvíte z knihy, o které se píše na jiném místě těchto novin.

Nyní žijeme v jiné době, neležíme tolik v knihách, nýbrž brouzdáme po internetu, rád se třeba potuluju na Plzeňském fóru. Někdo ze čtenářů má možná seřazeny další klubové i soukromé weby, které přinášejí nejen nabídky, ale i dobré čtení. Budu rád, když nám je do novin pošle.

Natahujeme pastičky a do nich klademe špek. Ale i tady už existuje vychytávka. Riddex. Asi před rokem mi začala v poště vyskakovat spamová nabídka přístroje který zaručeně odpuzuje myši, komáry a jinou havěť. Za mizerných 8 stovek. Pak jsem zjistil, že v kamenné prodejně mohu koupit to samé za 4 stovky. Zkusil jsem Aliexpres, tam to nabízejí za 3 dolary včetně poštovného.

Moc důvěry jsem k tomu neměl. Dnes je v obchodě asi víc podvodníků, než poctivců. Ovšem po roce zkušeností mám podezření, že to fakt funguje. Ariáci nemají natupírovanou vatu a rozházené slupky ze semen po temínku. Nevím, jak budou reagovat myši, pokud si mají vybrat mezi smrtí hladem nebo mezi pobytem s odpuzovačem. Ale 3 dolary? Za zkoušku to stojí.

V hlavním sbírkovém skleníku máme asi metr čtverečný, kde jsou rostliny vysázeny volně. Leta letoucí se na větvích velkého Pachypodium saundersii objevilo množství poupat, která po vánocích postupně opadala, aniž by rozkvetla.

Vršek větve Pachypodium saundersii obalený poupaty

Vršek větve Pachypodium saundersii obalený poupaty

Kytka je hned pod kuchyňským oknem, které míří do skleníku. Moje žena Lída se tentokrát rozhodla, že pachošovi dopřeje více vláhy, a tak na něj čas od času i začátkem zimy vylila z kuchyně sklenici vody. Po letech jsme se tak dočkali, desítky poupat nám postupně rozkvétaly.

Květy Pachypodium saundersii

Květ Pachypodium saundersii

Ta kvítka - není to pravda nic moc, žádný zázrak, ale v těch dobách, kdy ve skleníku nic moc nekvete, to přijde milé.

Mammillaria hernandezii

Mammillaria hernandezii

Stále kvetou ty staré známé drobné mamilárky, co už byly v novinách několikrát, jako M. hernandezii, M. sanchez-mejoradae (Petr Antálek o nich hezky psal na svém webu) a samozřejmě M. hernandezii, kterou přináším na fotografii.

Pro leden je to vše, zima je k nám zatím docela milosrdná,
mějte se hezky, a za měsíc na shledanou. Pavel Pavlíček

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630