Poznámky k supresivnímu výsevnímu substrátu Forestina

Byl vyvinut pro výsevy okrasných rostlin a zeleniny, je to humusový substrát naočkovaný houbami Trichoderma virens a Metarhizum anisopliae a ochraňuje klíčence a semenáče před patogenními houbami Fusarium, Pythium, Rhizoctonia, Sclerotinia aj., také před některými larvami hmyzích půdních škůdců. Výborně se dá použít i při zakořeňování, řízkování rostlin (kaktusů).

Pro výsevy kaktusů a jiných sukulentů se velmi dobře uplatnilo přidání menšího množství (ca 1/5 - 1/3) do minerálních výsevních substrátů, tj. v kombinaci s antukou, lávovými a pemzovými komponenty, pískem, perlitem, zeolitem atp. Možné je použít i koncentrovanou originální zakoupenou směs, jak popisuje P. Vančík v minulém čísle, ovšem směs s přidanými minerálními materiály je podle mne lepší.

Příprava semen před výsevem: nejvhodnější je vyprání semen v desinfekčních roztocích (peroxid, manganistan, ale i fungicidy Previcur, Proplant). Pokud moříme semena koncentrovanými fungicidy “na sucho“, omezíme tím aktivitu prospěšných houb, což je protismyslný efekt. Stejně jako nelze využít jinou užívanou technologii - ochranu substrátu přepařením, prolitím fungicidy aj chemicky ošetřovat. I když obě houby částečně (?) zásah fungicidem překonají, jsou silně zabrzděny, decimovány ve vývoji. Přesný efekt neznáme.

Je zde ovšem určité období rizika. V čase od vysetí - do nastolení plné aktivity hub, zejména pokud použijeme přeschlý substrát, v kterém je aktivita prospěšných hub omezena. Vyséváme proto zásadně na vlhký substrát, nejlépe 2-3 dny předem zavlažený, udržovaný v teple.

Výsledky jsou velmi dobré a tak tuto biologickou ochranu výsevů rozhodně doporučuji. Použil jsem tento materiál v roce 2017 na nejrůznější druhy rostlin včetně kaktusů. Nezaznamenal jsem ve výsevech žádné ztráty, typu padání klíčenců, atp. Je ovšem stále neověřenou otázkou, jak dlouho jsou užitečné houby v substrátu přítomny, tedy jak dlouho přežívají. Také vyšší hladina zasolení substrátu hnojivy, je nepochybně škodící

PS: Druhy kaktusů s velmi drobnými semeny a pomalu rostoucí typy ovšem považuju za vhodnější vysévat do minerálních materiálů, resp. klasickou Fleischerovou metodou, nebo její modifikací.  

zpět

Jan Říha
Lysá nad Labem
rihahonza(z)post(t)cz

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630